SUŽIVOT S COVIDOM-19

VIDEO Što ako koronavirus uđe u vrtić i tko odlučuje o testiranju? Capak: ‘Nema pravila za sve vrtiće’

Daniel Kasap/PIXSELL

Niz je pitanja koja brinu roditelje vezano uz koronavirus, pogotovo kada je riječ o vrtićima i školama

U vrtić u Požegi prodro je koronavirus pa ta ustanova neće raditi 15 dana. No, hoće li to biti pravilo i drugim sličnim slučajevima pitanje je na koje je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak odgovorio kazavši da nema pravila.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Tko odlučuje o testiranju?

U slučaju osjetljivih skupina, odnosno djeca s bolestima poput astme i slično, također se treba savjetovati s liječnikom kada dijete može u školi, a o njegovoj procjeni će ovisiti i odlazak djeteta koje i inače boluje od teških bolesti, primjerice cistične fibroze.

”To uvijek mora biti liječnik opće prakse, on se može konzultirati na klinici, ali je uvijek u kontaktu s roditeljima i školom”, kazao je Capak i podcrtao još jednom u slučaju sumnje na koronavirus: “Procjenu zdravstvenog stanja treba dati liječnik, ne roditelj. Testovi su na raspolganju, dostupnost će biti omogućena u svim županijama, nadamo se da ćemo to postići tijekom rujna. Dakle, kad postoji sumnja, uvijek postoji test”.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari