Dell, Apple i Microsoft na sudu zbog izrabljivanja: ‘Djeca stara šest godina radila su u rudniku za 10 kn’

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Sudskim dokumentima priložene su fotografije djece deformiranih ruku i nogu. Neka su i osakaćena

Pet vodećih svjetskih tehnoloških kompanija optuženo je da snose dio odgovornosti za smrt i teške ozljede djece u Africi, prisiljene na rad u rudnicima kobalta.

Tužbu protiv Tesle, Applea, Alphabeta, Microsofta i Dell Technologiesa podigla je u ime 14 obitelji iz Demokratske Republike Kongo (DRK) pred sudom u Washingtonu američka neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava.

Kompanije su dio sustava prisilnog rada koji je prema tvrdnjama obitelji rezultirao smrću i teškim ozljedama njihove djece, tvrde u organizaciji.

To je prvi slučaj da se više kompanija iz tehnološkog sektora suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta, napominje Reuters.

Sudskim dokumentima priložene su fotografije djece deformiranih ruku i nogu. Neka su i osakaćena.

Šestero od 14 djece u tom predmetu stradalo je u urušavanju tunela, a ostala su pretrpjela ozljede koje su im promijenile život, uključujući paralizu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Te kompanije – najbogatije kompanije na svijetu, kompanije koje proizvode fensi uređaje – tolerirale su sakaćanje i ubijanje djece kako bi se domogle jeftinog kobalta”, kazao je za Thomson Reuters Foundation odvjetnik obitelji Terrence Collingsworth.

Zbog ektremnog siromaštva obitelji, djeca – neka u dobi od samo šest godina – bila su prisiljena napustiti školu i raditi na poslovima vađenja kobalta u vlasništvu britanske rudarske tvrtke Glencore.

Glencore se već suočio s optužbama da koristi dječji rad.

Neka su djeca bila plaćena samo 1,50 dolara po danu, a radila su šest dana u tjednu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Ti ljudi moraju birati između smrti od gladi i riskiranja života da bi se prehranili”, upozorava Collingsworth.

Dell je na zahtjev Thomson Reuters Foundationa za komentarom elektronskom poštom odgovorio da “nikada nije svjesno nabavljao sirovine”, proizvedene dječjim radom. Dodali su i da su pokrenuli istragu o tim navodima.

U Tesli, Appleu, Googleu, Microsoftu i Glencoreu nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju informaciju o tužbi.

Kobalt je važna sirovina za proizvodnju litijskih baterija koje se koriste u proizvodima tehnološke industrije. Više od polovine tog metala vadi se u Kongu.

Prema istraživanju Europske komisije iz 2018., globalna potražnja za kobaltom trebala bi u idućih deset godina rasti sedam do 13 posto godišnje.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari