Lažnjaci preplavili internet: ‘Tenisice već od 200 kuna, ovisi o modelu’

Photo: Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

U jednom neformalnom web shopu tako Nike tenisice koštaju 250 kuna, dok je taj model u trgovinama oko 1200 kuna

Lažne “Nike” i “Adidas” tenisice i gležnjače možete kupiti na svakom koraku. Mogu se kupiti od 600 do 1500 u oglasnicima, ili za 200 do 250 kuna putem Facebooka.

Preporuka ide od čovjeka do čovjeka, a mogu se kupiti u tajnim skladištima. Građani ih kupuju, neznajući jesu li ukradene ili krivotvorene te tako neki dileri već čekaju i kamion s novom pošiljkom.

U razgovoru s novinarima Jutarnjeg jedna od prodavačica koja se oglašava na Facebooku ili po oglasnicima, a prodaje originale za 600 do 900 kuna. Još par “dilera” reklo je otprilike isto.

Napomenuli su da mogu nabaviti koliko god treba pari bilo da se radi o kvalitetnim lažnjacima ili jeftinim originalima.

U jednom neformalnom web shopu tako Nike tenisice koštaju 250 kuna, dok se taj model u trgovinama može nabaviti za oko 1200 kuna.

“Sve te tenisice se proizvode u Kini, Vijetnamu, cijena im je ista, a na kraju najviše plaćate marku. Dakle, 200-300 kuna tenisice, a 1000 kuna marka. ‘Fake’ tenisice koje sam ja kupio su odlične, jer bolje mi je za 1000 kuna opremiti cijelu obitelj, nego za taj novac kupiti samo jedan precijenjeni par. I briga me, neka dileri zarađuju i žive od toga na račun velikih marki, koje dižu u nebesa cijene”, rekao je jedan kupac.

No, dileri mogu odgovarati ako ukradu dizajn tenisice te je “Nike” i “Adidas” znak zaštićen međunarodnim zakonima i propisima, a prekršitelji koji taj znak nalijepe na neke tenisice mogu odgovarati prekršajno i kazneno.

Što je jeftiniji materijal to je veća ušteda i naposljetku veća i zarada krivotvoriteljima. Kod ukradenih tenisica, diler nije ništa uložio, a kupcima daje originalan proizvod. No, svjesnom kupnjom ukradenih tenisica i vi ste sudionik u prekršaju.

Koliko je crno tržište obuće i odjeće rašireno svjedoče zapljene Carine i Policije.

“Provodeći redovite i ciljane mjere nadzora, posebice u dijelu provedbe zaštite prava intelektualnog vlasništva, u 2018. godini Carinska uprava je zaplijenila ukupno 3760 komada razne odjeće i 24.957 komada dodataka odjeći (kao što su marame, šalovi, kape) te 13.444 para obuće. Od ukupno zaplijenjenih komada odjeće 2240 komada se odnosi na dresove i trenirke, a 13.154 para na sportsku obuću”, rekli su iz Carinske uprave, piše Jutarnji.

Ako uoče takvu robu u RH, privremeno ju oduzimaju i pokreću prekršajni postupak, a može se podnijeti i kaznena prijava. Kad se utvrdi da se povrijedilo intelektualno vlasništvo roba se oduzima i uništava se.

“Roba se uništava na način da se mehanički ošteti ili kemijski tretira tako da više nije pogodna za upotrebu za koju je proizvedena”, rekli su iz Carine.

Visina kazni iznosi između 2000 do 100.000 kuna.

“Visina novčane kazne ovisi o tome je li prekršaj počinila fizička osoba, fizička osoba obrtnik, odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost te su prekršaj počinile u vezi s obavljanjem svog obrta, odnosno samostalne djelatnosti, ili je prekršaj počinila pravna osoba”, rekli su iz Carine.

U Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo upućuju na projekt “Stop krivotvorinama i piratstvu”. Najviše se krivotvorina uvozi u zemlje EU-a, pa u Hrvatsku, a izvoze se iz Kine, Tajlanda i Turske. Čest predmet krivotvorenja su i parfemi.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari