Detalji nesreće na brodu kod Brazila: Preminula dva hrvatska pomorca, stradali pri redovnom poslu

Foto: Atlantska plovidba

Atlantska plovidba je demantirala informacija da se nesreća nije dogodila uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog. Službena su objavili jutros da je jučer kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku.

Tvrtka je izvijestila da su u nesreći ozlijeđena su četiri pomorca od kojih dvojica ne daju znakove života, a dvojica ozlijeđenih su stabilno. RTL doznaje da su dvojica koji nisu davali znakove života, u međuvremenu, preminuli. Nesreća na brodu se dogodila oko 20 sati, u 3 ujutro su pomorci još bili stabilno, dok je jutros u 8 sati javljena smrt.

Poginuli pomorci iz Ploča i Metkovića

Navodno, zbog lošeg vremena sinoć po njih nije poslan helikopter Hitne pomoći. Odlučeno je da će se zaputiti idući dan, no u međuvremenu je došlo do smrti. Dubrovački dnevnik doznaje kako su dvije osobe koje su smrtno stradale iz Ploča i Metkovića, dok su ukrajinski pomorac i Korčulanin stabilno i izvan životne opasnosti.

Helikopter brazilske mornarice stigao do broda

Atlantska plovidba je u novom priopćenju obavijestila javnost da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava.

Potvrdili su i informaciju koju je RTL prvi objavio da su dvojica mornara preminula.

“Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja. Također, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu pretpostavljeno zbog stresnog stanja”, priopćili su.

“Nesreća se nije dogodila uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog”

“Nastavno na prethodnu obavijest, a u cilju objektivizacije i demantiranja dezinformacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima, obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog.

Kako smo i naveli u prvom priopćenju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom radnih aktivnosti, konkretno rada na ispiranju tanka. Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islands-a koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u brazilskoj luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik”, priopćili su iz Atlantske plovidbe.

“Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene o događaju, osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda po dolasku u Tubarao, te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu”, zaključuju iz Atlantske plovidbe.

Brod plovi pod zastavom Maršalovih Otoka

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je da je obaviješteno od strane Atlantske plovidbe o nesreći koja se dogodila na njihovom brodu AP Dubrava. Navode i da brod plovi pod zastavom Maršalovih Otoka te će ta zemlja, u skladu s međunarodnim propisima i standardima, poduzimati daljnje radnje vezano uz ovu nesreću.

“Ministarstvo će zatražiti preliminarne nalaze istrage pomorske nesreće s obzirom da je Republika Hrvatska bitno zainteresirana strana. Sukladno dostavljenim nalazima ovo Ministarstvo će utvrditi odgovarajuću razinu sudjelovanja u postupku detaljne istrage ove pomorske nesreće kako bi se zaštitila prava hrvatskih pomoraca i hrvatskih obitelji. U tom pogledu, Ministarstvo nastavlja podrobno pratiti tijek događanja”, poručili su iz Ministarstva.

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari