'STANJE JE OPASNO'

Đikić kritizirao Stožer i istaknuo: ‘Virusa ima puno, puno više, nitko u Hrvatskoj nije siguran’

Pixsell

“Virusa ima i više nego što mislimo, a kao zemlja se nismo dobro pripremili”, rekao je Đikić

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na televiziji N1 gdje je komentirao situaciju s koronavirusom. Rekao je kako virusa ima više nego što je poznato i da situacija nije za šalu.

Najgora greška je činjenica da su iz Stožera dopustili da rade noćni klubovi:

“Kontinuitet nam govori da smo u ozbiljnoj fazi i ta faza ne pada, virus se širi i to je vrlo opasna situacija. Nismo se dobro pripremili, trebali smo imati više testiranja i aktivirati turiste da se testiraju. Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana”, rekao je Đikić za N1.

Nismo se dobro pripremili kao zemlja, trebali smo imati više mjesta za testiranje i aktivirati turiste da se testiraju”, rekao je Đikić. To je, dodaje, dovelo do uvođenja nejasnih mjera i pravila.

Virusa ima i do 40 puta više

“Virusa ima puno, puno više, nitko nije siguran u Hrvatskoj, virusa ima 20 do 40 puta više“, kazao je znanstvenik. “To je ogroman broj, na granici da dođe do eksponencijalnog rasta, na tome se trebamo svi zabrinuti”, rekao je.

“Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati”, rekao je. “Dva mjeseca nedovoljnog testiranja i nepravilnog ponašanja dovelo nas je u ovu situaciju. Velika je opasnost za građane u devetom mjesecu kad se vrate u škole i na posao”.

Za testiranja nam je potrebna nova tehnologija

Kada se radi o testiranjima, kaže da nam treba bolja tehnologija.

“Treba dati sve pohvale epidemiolozima koji rade jako puno i koji su preopterećeni. Borba protiv virusa se ne može voditi samo epidemiolozima, treba nam i tehnologija. Imamo samo 22 centra za testiranje, to je premalo. Trebamo više centara, novu tehnologiju, nove testove. Neophodno je i da stožer bolje komunicira, umjesto da raspravljaju s Austrijom i Slovenijom, da se okrenemo k sebi. Dobro je da smo se pokrenuli, ali smo trebali kvalitetan turizam i to moramo naučiti za ubuduće”, dodao je Đikić.

“Da sam ja u Stožeru…”

“Da sam član savjeta, kritizirao bih sam sebe, jer savjet nikad nije izašao sam sa svojim mišljenjima bez konzultacije s političarima. Neprimjereno je bilo govoriti cijelo ljeto da je virus oslabio, a nije”, rekao je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari