PRESUDA

Dimnjačar iz Čavli i pravomoćno oslobođen krivnje za smrt mladog para uslijed trovanja ugljičnim monoksidom

Foto: Facebook

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je presudu Općinskog suda u Puli kojom je dimnjačar, 26-godišnji Đino Tomić iz Čavli, koncem 2019., oslobođen krivnje za smrt Patrika Blaška (27) iz Poreča i Lare Nikolić (22) iz Vrvari koji u listopadu 2015. godine u agroturizmu Milena u Bačvi kod Višnjana preminuli uslijed trovanja ugljičnim monoksidom.

Podsjetimo, Lara i Patrik su 24. listopada 2015. bili na vjenčanju prijatelja u agroturizmu Milena, a sutradan ujutro pronađeni su mrtvi u apartmanu u potkrovlju kuće. Godinu dana kasnije za njihovu je smrt optužen samo mladi dimnjačar tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli Đino Tomić. Nakon izvođenja niza dokaza, saslušanja vještaka raznih struka i njihovog detaljnog ispitivanja, Tomić je na pulskom Općinskom sudu oslobođen optužbe za smrt Lare i Patrika, piše Glas Istre.

Kao u obrazloženju pravomoćne presude varaždinski Županijski sud navodi da treba praviti bitnu razliku između stručnog dimnjačarskog nalaza (tzv. atesta) i dimnjačarske usluge redovnog čišćenja i kontrole dimovodnih cijevi, prilikom kojih opseg posla nije isti kao kada se radi atest.

Naime, piše u pravomoćnoj presudi, vlasnik objekta (Đorđe Stefanov op. n.) nije tražio atest od firme koja pruža dimnjačarske usluge, već samo čišćenje koje je i obavljeno, a prilikom kojeg dimnjačar ne može utvrditi poroznost dimovodnih cijevi koja je i bila uzrok tragedije. Naprosto, nije dokazano da je dimnjačar u svom poslu napravio neki propust koji bi bio u uzročno-posljedičnoj vezi s tragedijom, a svi dokazi i računi jasno govore u prilog tome.

Optužena pogrešna osoba

Još krajem 2019. godine, kada je na Općinskom sudu u Puli nepravomoćnom presudom dovršen postupak protiv Tomića, obrazlažući oslobađajuću presudu Vera Glasnović Gjoni, sutkinja pulskog Općinskog suda, je kazala da je sudsko vijeće još prije nekog vremena steklo uvjerenje da okrivljeni ne može biti odgovoran.

– Međutim, nastavilo se s postupkom zbog dva razloga: ljudskog i profesionalnog. Sudu je bilo važno da u detalje ispita sve momente vezane za ovu tragediju. Namjera je bila pomalo i izvan osnovnog zadatka ovog konkretnog postupka (utvrđivanje krivnje okrivljenog), doći do nekih konkretnih činjenica koje bi ukazivale na mogućnost odgovornosti nekih drugih osoba koje u ovoj sudnici nisu bile u svojstvu okrivljenika, kazala je tada sutkinja.

Roditelji Lare i Patrika bili su zadovoljni oslobađanjem mladog dimnjačara, a odvjetnica Ingrid Barić koja ih je, kao oštećenike, zastupala u ovom postupku je po objavi presude kazala da je od početka bilo vidljivo da Državno odvjetništvo, unatoč dokazima iz kriminalističkih vještačenja, svoju optužnicu usmjerava prema krivim ljudima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari