ZA SADA BEZ PROBLEMA

DIP OBJAVIO PRVE PODATKE: Na izbore je do 11.30 sati izašlo 18,09 posto birača. To je manje nego prije četiri godine

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji

    • U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasuje drugi dan
  • Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država
  • U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112
  • Objavljena su i pravila kojih se birači moraju pridržavati na glasačkim mjestima

Do 11.30 glasalo 18,09 posto birača

11.56 – DIP je objavio prve podatke o izlaznosti na izbore. Na birališta je dosad izašlo 18,09 posto birača što je manje nego prije četiri godine. Na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godina do 11.30 sati izašlo je 18,86 posto građana.

Glasali Kolinda i Jakov

11.54 – Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njen suprug Jakov glasali su u OŠ Matka Laginje u Zagrebu.

Izbori protječu regularno

11.50 – Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan  mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG. GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.


Uskoro prvi podaci o izlaznosti

11.33 – DIP bi oko podneva trebao objaviti koliko je birača glasalo do 11.30 sati.


Za glasanje se prijavilo 55 ljudi zaraženih koronavirusom

10.48 – U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.

Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.


Glasao Davor Bernardić

10.45 – Lider Restart koalicije i šef SDP-a Davor Bernardić glasao je u novozagrebačkom naselju Sopot.


U Zagrebu glasala Dalija Orešković

10.41 – U zagrebačkoj gimnaziji u Križanićevoj glasala je Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.


Svoj glas dao i Sinčić

10.38 – Na glasačkom mjestu u Karlovcu glasao je šef Živog zida i lider koalicije Dosta pljačke Ivan Vilibor Sinčić.

Glasao i Miroslav Škoro

10.22 – Na biračkom mjestu u OŠ Gračani u Zagrebu glasao je lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.


U Zagrebu intervenirala hitna

9.43 – Na biralištu u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Zagrebu jedna je starija gospođa nezgodno pala, zbog čega je morala intervenirati hitna pomoć.


Izbori teku bez problema

9.28 – Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju. Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.


U Splitu glasao Vili Beroš

9.23 – Ministar zdravstva Vili Beroš dao je svoj glas na glasačkom mjestu u Splitu.

U Varaždinu glasala Blaženka Divjak

9.10 – Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak glasala je u Varaždinu.


Glasao Tomislav Tomašević

9.00 – Na biračkom mjestu na zagrebačkoj Selskoj cesti glasao je čelnik koalicije Možemo! Tomislav Tomašević.


Većina birača nosi maske

8.40 – Većina birača na glasačka mjesta dolazi s maskama. Maske su obvezne za članove biračkih odbora. Birači ne moraju imati masku, ali nije ju zgorega staviti. Kad predajete osobnu, morate skinuti masku da vas se identificira.


Bandić među prvima obavio građansku dužnost

8.13 – Gradonačelnik Zagreba i čelnik stranke BM 365 Milan Bandić glasao je nedugo nakon otvaranja birališta u Mjesnom odboru Peščenica.


Veliki redovi u Mostaru

8.00 – Kao i jučer, i jutros su veliki redovi na biralištima u Mostaru. Birači tamo u velikoj većini glasaju pod maskama.


Glasuju zaraženi i birači u samoizolaciji

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti.

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i  830 zaraženih koronavirusom. Prema nepotpunim podacima, želju za glasovanjem iskazalo ih je 30-ak,  a to  će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Želju za glasovanjem iskazalo je i 500-tinjak birača u samoizolaciji koje će glasovati ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nositi masku.

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji.

Uvjeti kojih se birači moraju pridržavati

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke)  više puta prebrisati dezinficijensom.

I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Sessa pozvao na strpljivost i što kraće zadržavanje birača

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa pozvao je birače da budu strpljivi, da pokušaju rasporediti dolazak na biračko mjesto kroz 12 sati. Gostujući na HRT-u, poručio im je da na biračka mjesta dolaze s maskama i da se tamo zadržavaju što kraće.

Birači u nedjelju mogu koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Neispunjen i glasački listić na kojemu se sa sigurnošću ne može utvrditi volja birača, listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više lista, odnosno kandidata i listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista, smatrat će se nevažećim.

Birač sa sobom mora imati javnu ispravu s fotografijom kako bi mu se mogao utvrditi identitet, biračima kojima je osobna iskaznica istekla za epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka, vrijedit će i na izborni dan.

Prve izborne rezultate, DIP će početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Poslodavce kojima je nedjelja radni dan, DIP poziva da posao organiziraju tako da zaposlenicima koji rade taj dan omoguće odlazak na biračko mjesto.

Nedjeljni izbori nisu jedini ljetni izbori za Sabor, prije 28 godina zastupnici su birani u kolovozu, zajedno s predsjednikom države.

Foto: Pixsell

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views