OD 3. SRPNJA

Direktiva stupila na snagu: U trgovinama i službeno zabranjena prodaja ovih proizvoda

Ilustracija: Riportal.hr

U Njemačkoj i svim ostalim zemljama članicama EU u subotu, 03. srpnja, je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda poput plastičnih tanjura, pribora za jelo, slamki, štapića za balone i štapića za uši.

Zabranjene su i jednokratne šalice ili pribor za jelo izrađeni od biomase ili biorazgradive plastike. Isto se odnosi i na jednokratno posuđe izrađeno od kartona, čiji je samo mali dio izrađen od plastike ili je prekriven plastikom, piše Fenix magazin.

Trgovci su od subote dužni koristiti alternative za višekratnu upotrebu izrađene od stakla ili metala.

VIDEO DANA:

Međutim, proizvodi za jednokratnu upotrebu koji su još uvijek na skladištu i dalje se mogu prodati do isteka zaliha.

Zabrana je predviđena direkivom koju je 2019.godine donijelo Vijeće Europske unije. Direktivom se uvode ograničenja za određene plastične proizvode za jednokratnu upotrebu.

Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu temelji se na postojećem zakonodavstvu EU-a o otpadu, ali ide i korak dalje jer se u njoj postavljaju stroža pravila za one vrste proizvoda i ambalaže koji su među deset najučestalijih predmeta koji onečišćuju europske plaže, pišu Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari