SUSRET DRUGE VRSTE

Video | Divlje svinje divljaju na našim otocima, vozači očajni: ‘Bio je to udarac, nova Mazda 2… Šteta? 25.000 kn’

No stočari se boje i za janjce jer su vidjeli po slikama s Cresa kako to izgleda kad vepar napadne stado: ‘Sve iskasapljeno, doslovno pojedu sve, samo glava ostane i koja koščica…’

Divlja svinja koja trči po paškom kamenjaru snimljena je u nedjelju na istočnom dijelu otoka. Nerijetko trče i po cestama pa je na jednu naletio prije mjesec dana i sin Branka Fabijanića.

“Bio je udarac visoko, nova Mazda 2, razbio je auto, negdje 20 tisuća do 25 tisuća kuna štete. Divlju svinju nismo našli, ali policija je izolirala čekinju, ali su nakon nekoliko dana dečki iz Solane zvali da su pronašli uginulu divlju svinju od oko 100-ak kila na dijelu gdje smo je mi tražili”, govori Branko.

Računa se da su na Pag došle plivajući od otoka Vira i Mauna ili s kopna preplivavajući Podvelebitski kanal. Za kopneni put imaju i most. Osim sa sjeverne strane otoka koja je bliža mostu, pa samim time i kopnu, divlje svinje su viđene i na južnoj strani otoka gdje je zabilježeno više prometnih nesreća.

A sada stočari strepe i od toga da će početi napadati ovce, odnosno mlade janjce. Iskustva stočara s Cresa su pokazala da im je nakon janjenja primamljiva ovčja posteljica, a nakon toga pričaju stočari – ubijaju i pojedu cijele janjce

Dražen Crljenko je vlasnik stada ovaca iz Paga jedan je među onima koji se boji: “Do sad nismo imali takav slučaj, ali sam vidio slike s Cresa gdje je sve iskasapljeno. Doslovno pojedu sve od janjca, samo glava ostane i koja koščica… Strepimo i strepit ćemo i više ako se pravovremeno ne poduzme nešto i to odmah.”

Lovačkom društvu štete na automobilima ili oko staja još uvijek nitko nije prijavio, ali i samom lovniku koji ima stado ovaca, vepar je preorao dio zemljišta uz staju. Čekao ga je nekoliko noći, ali ga još uvijek nije dočekao

Damir Pernar lovnik je Lovne grupe Pag i govori nam: “On je to preorao u četiri ili pet dana. Traži crviće, korijenje trave. Vidio ga je jedan naš djelatni i svinja je pobjegla. Tako da za sad ne znamo da je neko duže vrijeme bio prisutan. Za sada ga još nismo uspjeli riješiti. Pokušat ćemo hajkama, pa ćemo vidjeti”.

Otočani se nadaju što uspješnijim hajkama jer divlja svinja na Pagu nema prirodnog neprijatelja, a brzo se množi, pa populacija brzo izmakne kontroli, izvještava Nikolina Radić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari