SLOVENAC: 'HRVATI, PRIPREMITE SE...'

Građani se žale na nove cijene: ‘Frizerka je 60 kuna zaokružila na 10 eura i kaže: Da nam tako svima bude lakše’

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

‘Sjećam se kako je bilo kod nas u Sloveniji. Poskupjet će vam sve. Prvo samo malo, zbog zaokruživanja na gore, kod razmjene u eure, a malo kasnije domino efekt. Pripremite se…’, naveo je jedan Slovenac na redditu

Hrvatska je prešla na euro, a kupce su u trgovinama dočekale nove cijene. I to skuplje. Na redditu su se mnogi Hrvati žalili kako su u jednom trgovačkom lancu cijene skuplje za 10 – 20 posto. “Nabijem ih sve na onu stvar”, napisao je korisnik koji je pokrenuo raspravu koja je u kratkom roku izazvala lavinu komentara. Prenosimo neke od njih.

“Svi su napravili manje više isto, ali zato svi reklamiraju da zaokružuju na niže i da su stvari zapravo pojeftinile par lipa”, kaže jedan korisnik.

“Kupovao sam prije svježi sir od 500 grama. Prije inflacije bio je deset kuna pa za vrijeme inflacije digli cijenu na 14,99 kn (1,99 €). Razumljivo, i dalje kupujem sir, eto kupio u petak prošli. Jutros odlazim u isti taj trgovački lanac i cijena nije više 1,99 € nego okrugla cifra 2,15 €.”

‘Gdje su dani kada je burek bio sedam kuna?’

“Koliko se sjećam, Slovenija je nakon uvođenja eura na ozbiljan način pristupila kontroli cijena pa su postojale crne liste tvrtki koje su namjerno povećavale cijene proizvoda i usluga. Na crnu listu su tvrtke dolazile ili tako da ih je inspekcija na njih stavila ili da su ih građani prijavili”, napisao je drugi korisnik.

“Burek dva eura umjesto dosadašnjih 12 kuna, o čemu pričamo…”, kaže pak treći, a jedan je i odgovorio: “Gdje su dani kada je burek bio sedam kuna…”

‘Šišanje s 60 eura zaokruženo na 10 eura’

Neki su krenuli govoriti o uslugama šišanja gdje su isto uočili drastične promjene.

“Muško šišanje kod lokalne frizerke 60 kuna. Dođem prije par dana. Kaže, zaokružit ću na 10 eura da i vama i nama bude lakše”, napisao je jedan korisnik.

“Isti tretman dobio od svoje frizerke. Iako ju volim već 5 godina, vrijeme je da tražim drugu frizerku”, nadovezao se još jedan korisnik.

I kafići dignuli cijene

“U tri kafića sam bio do sada, svaki je kavu dignuo za minimalno kunu.”

“Kava s mlijekom u kafiću gdje idem cijeli život skočila s 12 na 15 kuna. Ne možeš vjerovati.”

Na temu se referiralo i nekoliko Slovenaca.

“Sjećam se kako je bilo kod nas u Sloveniji. Poskupjet će vam sve. Prvo samo malo, zbog zaokruživanja na gore, kod razmjene u eure, a malo kasnije domino efekt. Pripremite se…”, naveo je jedan, a drugi je dodao: ‘Upravo tako. Vrlo dobro se sjećam, espresso u kafiću bio je 90 tolara, a nakon prelaska na euro koštala je 1 euro, što je 240 tolara. Ludo! Držite se Hrvati, ovaj vlakić cijena u euro lunaparku klizi u prosti pad’, prenosi net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari