Djeca na ekskurziji otrovana hranom, umjesto u KBC odveli ih u hotel: ‘Možda su se samo prehladili’

Zbog sumnje u trovanje neka su djeca odmah upućena epidemiologu u KBC Split

Desetero 15-godišnjaka iz Srebrenika u tuzlanskom kantonu koji borave u hotelu “Bonaca” u Makarskoj upućeno je na makarsku Hitnu pomoć zbog bolova i grčeva u trbuhu i povraćanja, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog sumnje na trovanje neki su odmah upućeni epidemiologu u KBC Split.

Stizali pet po pet

Prvih petero je na Hitnu stiglo u pratnji profesora u petak navečer. Dobili su infuziju i, nakon što im se stanje stabiliziralo, vraćeni su u hotel. Međutim, ujutro je došlo još petero tinejdžera s istim simptomima.

“Kad nam je došla nova skupina od petero djece koja su, prema prvim pretpostavkama, jela zaraženu hranu, uputili smo ih u KBC Split, točnije epidemiologu. Prema onome što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati, te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju voditelj Hitne u Makarskoj dr. Mate Kasalo.

Svi su dobro?

Voditelj hotela pak kaže da su sva djeca u hotelu te da su svi dobro. Dodao je kako djeca uopće nisu išla u splitsku bolnicu.

“Nama nitko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca, i nitko od njih nije imao takve simptome osim njih desetero koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu”, kazao je voditelj hotela.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu jer se jedino tako može utvrditi je li posrijedi epidemija, na što su u makarskoj Hitnoj posumnjali. Naime, nakon incidenta s Hitnom voditelji ekskurzije odlučili su se vratiti u Tuzlu.

Nisu došli na pregled

“Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome što su i gdje jeli te da smo uzeli uzorke. Kada liječnik kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti jer nakon obrade pacijenta kontaktira se i sanitarna inspekcija koja će eventualno intervenirati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa”, upozorila je dr. Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Čini se da je profesor odlučio kako djeci ne treba dodatni pregled. Možda se slaže s voditeljem hotela da su se djeca “samo prehladila”.
Vijesti.hr
Foto: Travellino.hr/Ivo Cagalj/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari