Nastavljena potraga za nestalim pomorcima: ‘Bio sam na tom brodu, uvjeti nisu baš dobri’

U Atlantiku traje spasilačka akcija tegljača za opskrbu Bourbon Rhode s 14 članova posade, među kojima je i jedan Hrvat

Nastavlja se potraga za tegljačem za opskrbu Bourbon Rhode koji je potonuo u petak u uraganu Lorenzo u Atlantskom oceanu nakon što su mu u četvrtak otkazali motori. Ogromni valovi ušli su u stražnji dio broda, a zbog ogromne količine vode, brod koji je od grada Las Palmasa na Kanarskom otočju plovio prema Gvajani je potonuo.

Nalazio se oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique kad je ušao među valove visoke do 20 metara.

Trojica spašenih, za ostalima se traga

Iz brodarske kompanije Bourbon Offshore Greenmar sinoć su kazali da je operacija spašavanja u tijeku, ali da je izuzetno loše vrijeme ograničavajući faktor i uvelike otežava akciju te potragu za brodom i pomorcima.

Vilizara Lazarova iz Bourbon Offshore Greenmara potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje te da se za ostalima još traga. Dodala je i da su u kontaktu s obiteljima pomoraca te im pružaju svu pomoć u tim teškim trenucima.

“Mobilizirali smo sve svoje timove kako bi se brinuli o obiteljima pomoraca. Redovito ih obavještavamo o novom stanju i imat će svu našu pomoć da prebrode ovu tešku situaciju”, objavila je kompanija u službenom izvješću. Dodali su kako će uskoro javnosti prenijeti više informacija o uzrocima kvara.

Među nestalima i Hrvat

Među nestalim pomorcima je i Hrvat Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su za Večernji list iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Mornari su se našli u izrazito teškom položaju zbog lošeg vremena koje je uzrokovao uragan Lorenzo. On je dosegao četvrtu od pet kategorija jačine, a vjetar puše oko 215 kilometara na sat.

Iz francuske tvrtke Bourbon Offshore poručuju kako je aktiviran krizni stožer i da surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana koji je prvi pokrenuo akciju spašavanja.

CROSS je zatražio od broda za rasuti teret SSI Excellent da promijeni rutu i pomogne tegljaču u problemima. Do tegljača je došao tijekom petka, no zbog lošeg vremena nisu se uspjeli spojiti. Sam brod Bourbon Rhode nije se prikazivao na karti jer mu je prije više od dva dana zakazao sustav identifikacije na moru. Iz kompanije Bourbon, u kojoj inače radi puno hrvatskih građana, javili su kako će se u akciju spašavanja uključiti još brodova.

Obustavljeno traganje tijekom noći

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog noći obustavljeno traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhode, a jutros je javljeno da je potraga nastavljena.

Hrvatski pomorac, koji je prije nekoliko godina plovio na brodovima francuske tvrtke za 24 sata je ispričao svoje iskustvo. Želio je ostati anoniman.

“Bio sam na nekoliko njihovih brodova po četiri tjedna. Kompanija ima stotine brodova. Na velikim brodovima su uvjeti odlični, ali ovi manji su uglavnom starije proizvodnje. Većinom su rađeni u Kini. Brodovi poput Bourbon Rhodea tegle druge ili služe za dostavu opreme i namirnica naftnim platformama”, ispričao je pomorac.

Potonuli tegljač je plovio pod nizozemskom zastavom. Dugačak je 60 metara s gazom od 6,5 metara, a sagrađen je 2006. godine. Dizajnirali su ga kao plovilo za pomoć i dostavu robe naftnim i plinskim terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.
Vijesti.hr
Foto: Twitter/marine nationale

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari