SEDAM SLUČAJEVA

Dječaci od 14 do 19 godina dobili upalu srčanog mišića nakon Pfizerovog cjepiva

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Zasad, kažu stručnjaci, dobrobiti cjepiva premašuju rizike

Zdravstveni djelatnici pokušavaju utvrditi može li miokarditis biti rijetka nuspojava kod tinejdžera i mladih odraslih osoba nakon druge doze cjepiva protiv Covida-19. Članak o sedam američkih tinejdžera u nekoliko država, objavljen u petak u časopisu Pediatrics, jedan je od najnovijih izvještaja o tome da tinejdžeri, i to uglavnom mladići, dobivaju miokarditis nakon drugog cijepljenja protiv Covida-19, iako veza s cjepivom nije dokazana.

Dječaci u studiji, u dobi od 14 do 19 godina, primili su Pfizerove doze u travnju ili svibnju i u roku od nekoliko dana razvili su bolove u prsima. EKG mladića pokazali su vrstu upale srčanog mišića koja se naziva miokarditis, prenosi DailyMail.

Nijedan nije bio kritično bolestan i svi su bili dovoljno zdravi da ih nakon dva do šest dana u bolnici pošalju kući. Prema dr. Preeti Jaggi, specijalistu za zarazne bolesti sa Sveučilišta Emory, koautoru izvješća, svi se osjećaju dobro. Samo jedan od njih sedmero imao je prethodno zarazu koronavirusom, a liječnici su ustvrdili da niti jedan od njih nije imao teže simptome ni teža upalna stanja povezana s koronavirusom.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva zaključilo je 1. lipnja da se od jednog do 3.000 do jednog od 6.000 muškaraca u dobi od 16 do 24 godine koji su primili cjepivo razvilo ovo rijetko stanje. Izraelski zdravstveni službenici prvi su put to označili u travnju kada su prijavili više od 60 slučajeva. Službenici Europske agencije za lijekove rekli su 28. svibnja da su zaprimili 107 izvještaja o miokarditisu nakon primanja Pfizerovog cjepiva.

Odnosno, u 175 000 primljenih doza Pfizerom, jedan mladić oboli od ove bolesti – miokarditisa.

CDC nije utvrdio postoji li doista veza s injekcijama i nastavlja tražiti da se svi stariji od 12 godina cijepe protiv COVID-19, koji je daleko rizičniji od cjepiva. Cjepivo Pfizer dostupno je mladima od 12 godina. Dodali su kako su većinom muške mlade osobe imale ovakvu nuspojavu, prenose Vijesti.hr. (P.H.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari