Djed mladića preminulog nakon operacije krajnika: ‘Unuka sam zatekao mrtvog, umotanog u plahtu’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Unuk mi nikad nije bio bolestan, samo želimo znati istinu”, rekao je djed mladića sa Zlarina koji je preminuo nakon operacije krajnika

Mladić sa Zlarina (19) koji je umro nakon rutinske operacije krajnika u šibenskoj bolnici prošlog tjedna umro je, kako je pokazala obdukcija, od edema pluća (voda u plućima), piše Slobodna Dalmacija pozivajući se na neslužbene, ali pouzdane izvore.

Operacija je prošla u najboljem redu, mladić se uredno probudio, dobio infuziju i bio je odveden u bolesničku sobu. Oko 13.30 došli su mu otac i djed te vidjeli da spava. Na molbu medicinske sestre otišli su dok se mladić ne probudi. Prije izlaska djed je primio unuka za ruku kako bi vidio hoće li reagirati, što bi mu bila potvrda da je mladić dobro, piše list.

Nedugo nakon toga, prema neslužbenoj priči, medicinska sestra ušla je u sobu i vidjela da mladić više ne diše. Uzbunila je bolničke službe i odmah su pristupili reanimaciji, ali, nažalost, bez rezultata.

“U cijeloj Dalmaciji nije se dogodilo u 60 godina da je netko umro od operacije krajnika. Samo je u splitskoj bolnici u tom razdoblju obavljeno više od 70 tisuća takvih zahvata. Ako se mladić probudio nakon zahvata i ako nije bilo naknadnog krvarenja, onda je uzrok smrti nešto drugo”, pita se poznati hrvatski ORL kirurg s gotovo 40 godina iskustva u operiranju krajnika.

Ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić kaže da je u tijeku proces unutarnje kontrole.

Tinejdžer (19) umro nakon rutinske operacije krajnika: ‘Pokrenuli smo proces unutarnje kontrole’

“Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli unutarnji nadzor. Uzrok smrti još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov. Svaka operacija, a pogotovo ona u punoj anesteziji, nosi svoje rizike. Obavijestili smo i Ministarstvo zdravstva, a hoće li oni poslati svoj stručni nadzor, u ovom trenutku ne znam. U mom mandatu ravnateljice ovo je prvi takav slučaj, a ni šef ORL odjela u cijeloj karijeri nije naišao na ništa slično. Tek bi mikroanalize tkiva trebale dati odgovor na pitanje što je bio uzrok smrti mladića sa Zlarina”, rekla je dr. Jakelić za Slobodnu Dalmaciju.

Mladić je navodno od djetinjstva imao određenih zdravstvenih problema, među ostalim i bakteriju streptokok, a liječnici su se nadali da će uklanjanjem krajnika ti problemi nestati jer se streptokok često skriva baš u njima.

Na razgovor za Slobodnu Dalmaciju pristao je mladićev djed, uz uvjet da njegovo ime ne iznosimo u javnosti, barem do petka i konačnog obdukcijskog nalaza.

“Moj se unuk liječio od streptokoka. Liječio ga je naš prijatelj pedijatar koji radi i živi u Chicagu, a na Zlarinu ima kuću. Mom je unuku bilo bolje tijekom tog liječenja i problemi vezani uz streptokok su nestali. No, kada je naš prijatelj liječnik ove godine došao iz Chicaga, zamolio nas je da mali izvadi krv kako bi mu vidio nalaz krvne slike. Ono što je on rekao, mi smo i uradili. U krvnom nalazu je pronađena određena količina streptokoka i onda nam je liječnik iz Chicaga preporučio operaciju krajnika kao mogućnost da se mali riješi streptokoka”, ispričao je djed preminulog mladića.

“Oko 16.15 sati nam je banuo sin sav u suzama i počeo vikati da je mali mrtav. Brže-bolje sam otišao u bolnicu i unuka zatekao mrtvog, umotanog u plahtu, na krevetu, a na ustima sam mu vidio malo krvi. Tražio sam liječnika i glavnu sestru da mi pojasne što se dogodilo te sam ih upitao je li bilo problema tijekom operacije. Rekli su mi da oni to ne znaju. Obećali su nam definitivni patološki nalaz do petka pa ćemo onda vidjeti što i kako dalje i hoćemo li tužiti bolnicu. Unuk mi nikad nije bio bolestan, samo želimo znati istinu. Kada sada “zavrtim” film, uvjeren sam da mi je unuk bio mrtav već oko 13.30, kada smo sin i ja bili kod njega u bolničkoj sobi. Nije mi bio odgovorio na stisak ruke, a kako se sjećam, ruka mu tada nije bila pretjerano topla.”, rekao je djed.
Vijesti.hr
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari