ŠTO DALJE?

Video | Do ortoza, proteza, invalidskih kolica i štaka s liste HZZO-a teško je ili nemoguće doći. Pacijenti zabrinuti…

‘Svugdje u EU je standard mikroprocesorsko koljeno i stopalo. Kod nas nismo ni blizu toj mogućnosti. Neke zemlje daju i po 30000 eura za to koljeno, kod nas plaćaju 1400’, ističe Marko Husić, potpredsjednik Koordinacije za medicinska pomagala HUP-a.

U samo mjesec dana dvostruko je više pomagala i medicinskih proizvoda koji su ili nedostupni ili će biti kada se potroše posljednje zalihe. “U većini slučajeva proizvodi za inkontinenciju, pomagala za rehabilitaciju, pokrivala za rane, proteze i individualni dijelovi proteza to konkretno znači da pacijentima neće biti dostupni”, istaknuo je Slobodan Brezak iz Koordinacije za medicinska pomagala HUP-a. U prosincu je na listi bilo 300, a s jučerašnjim danom 630 proizvoda. Upozoravali su, kažu iz HUP-a, još od proljeća.

“Oni su izmijenili pravilnik, ali korak prije je bio što su spustili cijene i spuštaju ih već 10 godina”, tumači Brezak.

Nakon izmjene pravilnika, poslali su zahtjeve za povećanjem cijena HZZO-u, no procedure su, kažu, duge. Iz HZZO-a odgovaraju da su u zadnjih tjedan dana zaprimili više od 500 zahtjeva. “Zahtjevi su u obradi, mora ih razmotriti povjerenstvo za pomagala i dati svoje mišljenje na dostavljene prijedloge”, poručili su.

No, nisu samo cijene problem, kažu iz Koordinacije, već i standard koji je daleko niži od onog u drugim europskim zemljama. Slažu se i Udruge. “Da bi se uključili u zajednicu potrebna su pomagala i to ne bilo koja, nego ona suvremena”, kaže Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba. Objašnjavaju i na primjeru. “Svugdje u EU je standard mikroprocesorsko koljeno i stopalo. Kod nas nismo ni blizu toj mogućnosti. Neke zemlje daju i po 30000 eura za to koljeno, kod nas plaćaju 1400”, ističe Marko Husić, potpredsjednik Koordinacije za medicinska pomagala HUP-a. Zato mnogi pacijenti svoje proteze kupuju sami. S onom HZZO-a, objašnjava bivša paraolimpijka, u životu ne bi bila to što je sada. Aktivna zaposlena žena i majka.

“Teško je i pričati s prijateljem dok šetate s protezom HZZO-a jer se morate koncentrirati na svaki korak, jer ćete pasti ako naiđete na kamenčić”, objašnjava Sršen. Ne traže mnogo, objašnjava nam Sršen, daleko je i ono od bioničke proteze, ali je standard dostupan svuda, samo ne i kod nas, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari