ZEMLJA TREĆEG SVIJETA?

Video | Plijesan, štakori i kemijski zahodi: Nije riječ o Africi već hrvatskim bolnicama, a ovo je najgore od njih

Snimke poplavljene čekaonice KBC-a Zagreb obišle su cijelu Hrvatsku nakon što ih je na Facebooku objavio otac koji je tamo došao s kćerkom. A naša ekipa prisjetila se ostalih bolničkih radosti: plijesni, štakora i kemijskih zahoda u kojima se daju uzroci urina

Poplavljena čekaonica za rendgen. A rendgensko snimanje obavlja se u kontejneru. Radi se o Odjelu ortopedije na Šalati, inače dijelu najveće hrvatske bolnice, KBC-a Rebro. Tu je, s kćeri u invalidskim kolicima prolazio, pa o svemu obavijestio javnost – Vedran Jerković. “Baš sam se osjećao jadno, poniženo, guramo tamo Tonku kroz te lokvetine vode. Dajte ljudi, ovo je stvarno dno dna, ovo je sada već crta ozbiljna nekakva i kriteriji su pređeni, dajte molim te se svi skupa trgnite i shvatite da je ovo zemlja trećeg svijeta”, rekao je. U KBC-u Zagreb objašnjavaju da je zgrada bolnice u potresu oštećena, dio je preseljen na Rebro, dio je ostao na Šalati.

“Akutni problem kojeg se navodi (curenje krova čekaonice) rješava Tehnička služba KBC-a Zagreb”, kazali su. “I zapravo to je samo jedan mali dio toga, sada mi je žao da nisam više toga snimio. Doslovno razbijeni štekeri koji vise, nekakvi zvučnici koji se drže na žicama, mislim tamo općenito vidite da to nema nikakve veze s potresom ni ničim, barem evo konkretno što se Šalate tiče, tamo valjda od Franje Josipa nije uložen ni jedan cent, kuna, euro, dinar”, kazao je Jerković.

I nije to jedina bolnica koja izgleda kao da je iz doba Franje Josipa. Prošlo ljeto je čitav odjel Hitnog prijema zagrebačke zarazne bolnice, zajedno s dnevnom bolnicom smješten u – da, kontejnere. Čekalo se tada na stolcima ispod suncobrana, a obaviti nuždu ili dati uzorke moglo se samo u kemijskim zahodima. Takva je situacija zbog obnove stare zgrade bolnice. I traje i dalje. “Mogu reći da neki ljudi, kolege, govore da su uređeniji ovi kontejneri nego nažalost ove stare kućice koje su stare i preko 100 godina koje vidite u koje smještamo bolesnike”, govori Alemka Markotić.

Nema dugo da je cijela Hrvatska razgovarala o Beroševim wc četkama od 100 eura. Htio je obnoviti sanitarne čvorove u Ministarstvu, pa su liječnici na Instagramu krenuli objavljivati fotografije zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske. Plijesan na zidovima Svetog duha, retro oprema u Dubravi i Domu zdravlja krapinsko zagorske županije.

“Imamo vrlo staru strukturu,koja je načeta s potresima, nije se obnavljalo, nije se ulagalo u te strukture”, kazala je predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić. Ne smijemo zaboraviti štakora na odjelu pedijatrije zagrebačkog Rebra. Greška bi bila ne spomenuti Slavka – malog štakora u sisačkoj bolnici. Dobro, nije bio u bolnici nego u internističkom šatoru koji je nakon potresa služio kao bolnički odjel. “Ovdje se glodavac može provući, uvijek postoji mogućnost da će on ući ili izaći”, kazao je iz Odjela centralne sterilizacije, nadzora intrahospitalnih infekcija i čistoće Željka Brodarec.

I slobodno nas optužite za populizam ako sada spomenemo nacionalni stadion, automobile od dva milijuna kuna, avione od 100 milijuna eura. Ali ovako ne može izgledati bolnica 2023, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari