DOBRA VIJEST! Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu osnovao Tajništvo za otoke

Otvaranje Tajništva nastavak je svih njegovih dosadašnjih akcija s ciljem da naši otočani prijeđu na izvore čiste energije

U Bruxellesu je osnovano Tajništvo za otoke kao rezultat amandmana vrijednog dva milijuna eura koji je lani podnio hrvatski zastupnik Tonino Picula. Tajništvo za otoke je prvo radno tijelo namijenjeno isključivo otocima, oformljeno je unutar Europske komisije i u srijedu predstavljeno u sklopu Tjedna održive energije u Bruxellesu.

U naredne dvije godine, Tajništvo za otoke ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava. Europska komisija obvezala je Tajništvo na organiziranje pet setova radionica za otočane kao i dva otočna energetska foruma, kako bi se što više podigla svijest o važnosti korištenja čiste energije.

“Otvaranje Tajništva nastavak je svih mojih dosadašnjih akcija s ciljem da naši otočani prijeđu na izvore čiste energije. Izuzetno sam ponosan na amandman koji sam podnio, a kojim smo osigurali dva milijuna eura za europske otoke. Naša je misija bila pomoći otocima da za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije u najvećoj mogućoj mjeri i tako postanu što autonomniji u njenoj opskrbi”, istaknuo je zastupnik Picula, kao govornik na panelu “Prijelaz na čiste izvore energije na europske otoke i šire”.

Dominique Ristori, generalni direktor Opće uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY), istaknuo je da je energija na otocima trenutno 2-3 puta skuplja nego na kopnu, te da je osnovni cilj otoke učiniti predvodnicima za prijelaz na čistu energiju.

S njim se slaže i zastupnik Picula: “1 MWh proizveden na otocima skuplji je od 1 MWh proizvedenog na kopnu! Opskrba energijom vitalna je za našu turističku industriju, a u Hrvatskoj još uvijek dominiraju naftni proizvodi. To povećava osjetljivost otoka na utjecaj korištenja fosilnih goriva na okoliš kao i na nestabilnost cijena nafte”.

Tajništvo za otoke prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima.

Komisija je uz ova dva milijuna eura, Piculinom zaslugom već preusmjerila i dodatnih 10 milijuna eura u okviru programa HORIZON 2020. za energetske projekte u području istraživanja. To su sredstva koja mogu povući i hrvatski otoci.

Zastupnik Picula na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Međuskupina Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke, zasnovana je na njegovu inicijativu te sada okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje Europske unije.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views