NEOČEKIVNO DOBAR ULOV

Dobre procjene za proračun: Od poreza na dobit i ekstraprofit ostvarit će 2,3 milijarde eura

Foto: Pexels

U trenutku izrade proračuna za ovu godinu, Ministarstvo financija bilo je prilično ‘konzervativno’ u pogledu očekivanja prihoda od poreza na dobit. Planiran je iznos od 1,58 milijardi eura, 5,3 posto više nego lani

Od poreza na dobit i ekstraprofit država će ubrati 2,3 milijarde eura ili 30 posto više u budžetu, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je riječ o neočekivano dobrim rezultatima za proračun.

U trenutku izrade proračuna za ovu godinu, Ministarstvo financija bilo je prilično ‘konzervativno’ u pogledu očekivanja prihoda od poreza na dobit. Planiran je iznos od 1,58 milijardi eura, 5,3 posto više nego lani.

No, poslovni rezultati kompanija upućuju na snažan rast dobiti, a redovnom porezu treba dodati i jednokratni na ekstradobit. Koliko bi država na kraju mogla prikupiti od poreza na dobit, analitičari nerado procjenjuju, ali “preliminarne analize” upućuju na to da je prošla godina “nadmašila očekivanja” kako u pogledu ekonomskog rasta tako i u smislu izglednih prihoda od oporezivanja dobiti.

Prilično je izgledno, čini se, da će konačna brojka svakako nadmašiti dvije milijarde eura i biti četvrtinu, a moguće i trećinu veća od one u proračunu.

Kada je riječ o prihodima od ekstraprofita, Vlada je najprije iznijela procjenu da bi u proračun mogao donijeti oko 2 milijarde kuna, a potom je smanjila očekivanja na 1,5 milijardi kuna ili oko 200 milijuna eura.

No, u financijskim krugovima sada se procjenjuje da će se premašiti i prvotni iznos, odnosno da bi se od ekstradobiti moglo prikupiti najmanje 300 milijuna eura. Iako se računalo da će on uglavnom zahvatiti Inu, vodeće banke i još nekolicinu uspješnih kompanija, kada su poslovni rezultati konsolidirani na razini grupacija “ispostavilo se da će obveznika tog poreza biti više nego što se računalo”, navodi financijski savjetnik upoznat s ovom tematikom, prenosi Danas.hr.

Znatno veći prihodi od poreza na dobit, očito je, državi će olakšati najavljeni projekt podrške HEP-u, najprije kroz dioničarski zajam od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura za dokapitalizaciju, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari