U EURIMA

Dobre vijesti za studente! Od 1. siječnja raste minimalna satnica, objavljeno i za koliko

‘Jako sam zadovoljna rastom satnice i svakako mi to nosi brojne prednosti u mom studentskom životu. Od plaćanja doma, hrane pa sve do nekih drugih troškova, stvarno će mi dobro doći’, kaže jedna studentica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2023. godine.

Studentska minimalna satnica u 2023. godini iznosit će 4,38 eura neto, a počinje se primjenjivati od 1.siječnja. Kao i prije, nedjeljom, blagdanima i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro, satnica će biti uvećana za 50 posto.

Te dane studenti će raditi za satnicu od 6,57 eura po sati. Kad se sve preračuna, studenti će dobivati 33 kuna za redovan rad te 49,50 kuna za uvećane sate. Podsjetimo, od 1. siječnja 2022. godine minimalna satnica za studente bila je 29 kuna i 30 lipa

“Jako sam zadovoljna rastom satnice i svakako mi to nosi brojne prednosti u mom studentskom životu. Od plaćanja doma, hrane pa sve do nekih drugih troškova, stvarno će mi dobro doći”, kaže jedna studentica.

Ipak, studenti su i dalje u strahu od poslodavaca koji se ne drže ove službene minimalne satnice.

“Mislim da će uvijek postojati poslodavci koji će studentima pokušati dati manju satnicu, no čini mi se da je sada više njih poštenijih što se toga tiče tako da se nadam da će se i to ubrzo iskorijeniti”, poručila je.

Dodajmo da se satnica za studente povećala nakon što je određeno da će minimalna plaća u Hrvatskoj za 2023. godinu biti 4.219,32 kune. To je 560 eura neto, odnosno 700 eura (5.274,15 kuna) bruto plaće.

Sukladno zakonu o obavljanju studentskih poslova, propisano je da se minimalna studentska satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari