MLADO VINO

Video | Iako je suša bila ekstremna, vinari slave! ‘Pisat ćemo bogu da nam Martinje da ranije’

Mlado vino za Martinje se neće točiti samo po podrumima i kletima. Martinje će se slaviti i na otvorenom

Drago i Damir su vinari, ali i susjedi na Plešivici, a ovih dana imaju običaj – jedan drugome pomažu u posljednjim pripremama za Martinje. Provjerava se kakvo je mlado vino koje će, među ostalima, staviti pred goste.

“Mi svi tu noć, odnosno cijeli tjedan slavimo Martinje, jer to više nije samo jedna noć – mi to zovemo Martinski tjedan. U tom periodu krstimo mošt u vino. Situacija je već takva da se mi zafrkavamo da ćemo pisati Bogu da nam Martinje da i ranije jer su berbe puno ranije”, kaže Drago Kurtalj, vlasnik vinarije.

Za blagdan Svetog Martina u narodu se vjeruje da se mošt preko noći pretvara u mlado vino. No ono će morati odležati još neko vrijeme. Najvjerojatnije do proljeća, a možda i kasnije da bi postalo ono pravo vino. No, to nikad nije, a ni neće spriječiti proslavu zaštitnika vinara. Gosti već stižu.

“Evo danas smo imali goste, ali većina gostiju stiže u petak popodne. dolaze nam prijatelji iz Splita i Rijeke koji će ostati ovdje preko vikenda na Plešivici i koji će obići nekoliko podruma. To oni već dolaze svake godine i njima je to jedan od ljepših izleta nakon duge i naporne sezone”, kaže Damir Drago Režek, vlasnik vinarije.

Mlado vino za Martinje se neće točiti samo po podrumima i kletima. Martinje će se slaviti i na otvorenom.

“U ovom martinskom vikendu, na Štrosmajerovom, jaskanskom glavnom trgu očekuje nas 10 vinara sa svojim ovogodišnjim vinom, starijim vinima, buteljiranim vinima i s pjenušcima koji su zaštitni znak Plešivice”, kaže Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice Grada Jastrebarskog.

Ovih će dana najviše teći mlado vino, no neka vas naziv ne zavara. Treba biti umjeren jer i ono može udariti u glavu, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari