VAŽNA PROMJENA

DOBRO JE ZNATI! Liječnici od danas prijavljuju zdravstvene probleme vozača

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Pravilnik su dužni provoditi svi liječnici, kako liječnici obiteljske medicine, tako i liječnici privatne prakse

Od danas na snagu stupa novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače kojim je određeno da se pacijente prijavljuje MUP-u za zdravstvena stanja koja ne prolaze za nekoliko mjeseci.

Radi se o promjenama koje rezultiraju nesposobnošću za vožnju do šest mjeseci ili dulje od toga. Propisana su i stanja kada liječnik pacijentu usmeno treba reći da vožnja nije preporučljiva određeno vrijeme.

Vozač koji ima upisano takvo upozorenje u zdravstvenom kartonu, a sudjeluje primjerice u prometnoj nesreći, sam snosi odgovornost i kaznu. Međutim, ako mu liječnik to upozorenje nije upisao u zdravstveni karton, tada i on podliježe prekršajnoj i materijalnoj odgovornosti.

Pravilnik su dužni provoditi svi liječnici, kako liječnici obiteljske medicine, tako i liječnici privatne prakse.

Neka od zdravstvenih stanja koja mogu biti upisana u zdravstveni karton su, primjerice, prebolijevanje moždanog udara, ukliještena leđa, slomljena ruka ili noga, vrtoglavice i omaglica, jake migrene, pretjerano povraćanje u trudnoći, epileptični napadaji. Pacijenti koji primaju kemoterapiju također na određeno vrijeme ne bi trebali voziti. U ovakvim slučajevima osobe mogu ostati bez vozačke dozvole na dulje vrijeme, ali nije u pitanju trajno oduzimanje vozačke dozvole.

Isto vrijedi za pacijente koji obole od Parkinsonove bolesti ili Alzheimerove demencije.

Podsjetimo, Pravilnik definira i promjene vezane uz dijabetes. Osobe koje su ovisne o inzulinu, a zadovoljavaju medicinske preduvjete, mogu ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari