ZARAĐUJU 'MASNO'

Video | Iza rešetaka kaznionice najgorih kriminalaca: Plan za Lepoglavu bi vas mogao iznenaditi, a i čime se bave

Vodimo vas sada iza rešetaka. I to u kaznionice u kojoj kaznu služe najgori kriminalci, osobe koje su počinile najteža kaznena djela u našoj zemlji. Plan države za Lepoglavu mogao bi vas iznenaditi

Najgori kriminalci su u Lepoglavi. Najstroža je to kaznionica u zemlji. Iako na samom ulazu stoji podsjetnik na sve ono što su zatvorenici pokušali unijeti ili skriti po ćelijama, najteži zločinci – u pravilu se najbolje drže kućnog reda. Više od 60 posto ih radi.

“Vjerojatno ste vidjeli u gradu osobe u traper jaknama, to su većinom zatvorenici na poluotvorenim odjelima koji potpuno slobodno šeću Lepoglavom, a do sada nismo kroz sve ove silne godine zabilježili incidente, nadamo se da će to tako i ostati” , kaže Zvonimir Penić, p.o. ravnatelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju

A što rade zatvorenici?

Stvaraju vrhunska vina i nagrađivani med. Imaju vinograde, šume, farmu, proizvode namještaj. Godišnje proizvedu 50 tona povrća.

Prošle godine prodali su 10 tisuća butelja. No osim vina – ovdje se i sadi sve – od kukuruza do žita. Lepoglava ima i 400 hektara šume. Svake godine školuju zatvorenike za pčelare. jer su osvojili jako puno nagrada i za med.

“Naši dečki koji hodaju po izložbama meda, zapravo sreću nekolicinu zatvorenika koji se ozbiljno bave pčelarstvom i to je ozbiljna način kako se okrenut nekom poslu, ne kriminalu”, kaže nam Dražen Posavec, upravitelj kaznionice u Lepoglavi.

Ministar Ivan Malenica poručuje – uskoro se grade i novi zatvori. “Već su počele pripreme i planiramo kroz pet godina uložiti preko 200 milijuna eura u izgradnju tri nove kaznionice gdje bi povećali kapacitete za 1200 zatvorenika”

Poljoprivreda, ugostiteljstvo, kamenolomi, metalske radionice, autoservisi, krojači, grafičari… u zatvorima nema čega nema. Prošle godine sva kaznena tijela isporučila su 218 kilograma povrća, više od 300 kilograma mesa i gotovo 400 tisuća jaja.

Cijeli zatvorski sustav prošle godine zaradio je 5,7 milijuna eura, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari