DOGOVOR U BRUXELLESU: Na granicu između Hrvatske i Srbije dolazi Frontex

-Na granicu između Hrvatske i Srbije treba doći Frontex, europska vanjska straža, što bi u teoriji trebalo usporiti protok i ulazak ljudi zbog malo rigoroznije procedure, naravno pod uvjetom da to sve skupa funkcionira od Grčke preko Makedonije do Srbije. Ako tako bude bit će dobro, a ako ne, mi kontroliramo situaciju dok se ova priča na završi, naši građani žive normalan i redovan život. Bilo bi dobro da se ovo što prije završi, a to prije svega ovisi o Turskoj i Njemačkoj – izjavio je premijer Zoran Milanović nakon nedjeljnog mini-summita u Bruxellesu gdje su okupili čelnici osam zemalja članica EU-a i triju nečlanica kako bi dogovorili bolju suradnju svih zemalja koje se na nalaze na zapadnoblakanskoj migrantskoj ruti, prenosi Hina.

Pripadnici Frontexa trebali bi biti raspoređeni u Šidu i pomagati u nadzoru graničnih prijelaza i registraciji migranata, a dogovoreno je i raspoređivanje pripadnika Frontexa između Grčke i Makedonije.

Čelnici su prihvatili zajedničku izjavu od 17 točaka, znatno ublaženu u odnosu na nacrt od 16 točaka koji je pripremio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

U većem broju točaka izbačena je riječ da se čelnici obvezuju na nešto. Ublažena je točka u kojoj se kaže da usmjeravanje izbjeglica nije prihvatljivo i glasi – “politika usmjeravanja izbjeglica bez obavještavanja susjedne zemlje nije prihvatljivo”.

Kako bi se koordinirano upravljalo valom izbjeglica i miganata čelnici su najavili da će u roku od 24 sata u svojim kabinetima imenovati osobe za kontakt, osigurati kapacitete za njihovu registraciju i uzimanje biometrijskih podataka, te da će razmjenjivati informacije o veličini izbjegličkog vala koji prolazi kroz njihovu zemlju.  Migranti koji ne ispunjavaju uvjete za azil trebali bi biti vraćeni u matičnu zemlju.

Zemlje pogođene valom izbjeglica koje pristižu zapadnobalkanskom rutom dogovorile su da će povećati kapacitete za prihvat migranata, od čega 50 tisuća u Grčkoj, a isto toliko na zapadnom Balkanu, objavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon  sastanka. Ostalih 50 tisuća mjesta trebalo bi osigurati u zemljama zapadnog Balkana, ali nije precizirano gdje.
U Hrvatsku je od ponoći do 9 sati ujutro ušlo 3079 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1484 osoba. Od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 256 255 migranata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari