UKORAK S BUDUĆNOŠĆU: U Rijeci otvoren 2. nacionalni ICT summit “Digitalna ekonomija“

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u Građevinskom fakultetu otvoren je 2. nacionalni ICT summit “Digitalna ekonomija–pokretač konkurentnosti i rasta gospodarstva”. Drugi nacionalni summit organiziralo je Ministarstvo gospodarstva uz potporu Hrvatskog klastera konkurentnosti ICT industrije, Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske udruge poslodavaca.

Na summitu ugledni stručnjaci raspravljaju o ključnim pitanjima koja se tiču novog gospodarstva i trendova na temu prihvaćanja digitalne tehnologije kao ključne odrednice budućnosti hrvatskog gospodarstva. Te teme pokrivaju stvaranje dodatne vrijednosti razvojem digitalne ekonomije u svim gospodarskim sektorima, uloge vještina, kompetencija i znanja u takvom razvoju te rješenja koja utječu na razvoj pametnih gradova i povećanje kvalitete života.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je Primorsko-goranska županija kroz svoje projekte e-županija, e-dozvola, te nastavom na daljinu na udaljenim otocima i u ruralnim dijelovima Gorskog kotara ukorak s razvojem digitalne komunikacije u Hrvatskoj i svijetu. Radi se o procesu koji jamči transparentnost i dostupnost javnog sektora građanima i brzu razmjenu informacija, zaključio je Komadina.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozvao je sve da se uključe u razvoj i prihvaćanje digitalne komunikacije koja donosi nova zapošljavanja i konkurentnost.

Na skupu je istaknuto da godišnjim rastom digitalne ekonomije od 12% na području EU sad čini 5% udjela BDP-a, a što iznosi otprilike 600 milijardi Eura. U razdoblju od 2001. do 2011. godine 30% rasta BDP-a potakla je upravo digitalizacija, dok je taj udio u SAD-u iznosio čak 55%.

Vrijednost internetske trgovine na području EU iznosi oko 300 milijardi eura, ali je i više od 75% dodane vrijednosti, odnosno povećanja produktivnosti, u digitalnoj ekonomiji stvoreno upravo u tradicionalnim industrijama čime je prepoznata važnost daljnje digitalizacije prerađivačke industrije.

EU je prepoznavši potencijale digitalizacije izradila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu čijom bi se punom funkcionalnosti generiralo dodatnih 415 milijardi Eura, a do 2020. godine ostvarilo i 4 milijuna novotvorenih radnih mjesta u područu digitalne ekonomije zaključili su sudionici summita. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari