UPALJENI SVI ALARMI

Dok traje dramatična borba s poplavama, stižu nove loše vijesti: ‘Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu’

Photo: Sime Zelic/PIXSELL

‘Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima’, upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda

Dok se u Lici, na području Obrovca vodi dramatična borba s poplavom nakon obilnih kiša proteklih dana, a kod Karlovca traju pripreme za rast vodostaja tamošnjih rijeka, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda ne stižu dobre vijesti. Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra, utorak, crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i obilne kiše. U ostatku zemlje na snazi je žuti alarm.

Crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal zbog moguće jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice olujne bure. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 70 čvorova, odnosno do 130 kilometara na sat.

‘Budite svjesni opasnosti, izbjegavajte putovanja’

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, poručuju iz DHMZ-a.

Za područje karlovačke regije izdano je narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom oborine više od 80 milimetara po četvornom metru. Stoga iz DHMZ-a upozoravaju stanovnike tog područja da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu jer je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Olujni vjetrovi i visoki valovi

Narančasto upozorenje izdano je i za Zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće pojačane do jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije gdje se očekuje jako i vrlo jako jugo, mjestimice moguće i olujno jugo, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari