DOKLE TO IDE?!

DOKLE ĆE TO IĆI?! Keramičari, električari, catering… Svi su jako poskupjeli, a najavili su da tome – nije kraj

Foto: Twitter

Sve to, uglavnom, zbog rasta cijena sirovina i materijala kojima se koriste u obavljanju svog posla

Cijenu svojih usluga najviše su povećali keramičari, a slijede ih tvrtke za obnove i adaptacije, fasaderi i električari te catering, piše Večernji list. Sve to, uglavnom, zbog rasta cijena sirovina i materijala kojima se koriste u obavljanju svog posla.

Svoje cijene, s druge strane, najmanje su digli knjigovođe te servisi za čišćenje, no u sljedećim mjesecima cijene će dizati oko 44 posto obrtnika i poduzetnika.

U posljednjih godinu dana četiri od pet obrtnika podiglo je cijene. To je pokazalo istraživanje koje je proveo portal trebam.hr prošlog mjeseca. Sudjelovalo je 534 vlasnika određenog biznisa iz cijele Hrvatske. Otkrili su kakvo je stanje u njihovoj branši.

Prisutan rast cijena u svim područjima

Ako bi detaljnije prikazali razliku između cijena prije i nakon povećanja, to bi otprilike izgledalo ovako: električari su poskupjeli za 18 posto, pa se sad izrada električnih instalacija plaća 16,5 eura po kvadratu umjesto 14. S druge strane, ako vam treba pomoć u postavljanju pločica, tu uslugu platit ćete 17 eura što je 21 posto skuplje, nego prethodne godine kada se ona naplaćivala 14 eura.

Fasaderi će za izradu fasade s materijalom uzimati 42 eura po četvornom metru, što je za sedam eura više no lani. Usluga adaptacije cijele kupaonice košta 630 eura, a prošle godine cijena iste te usluge bila je za 100 eura manja.

Za 18 posto svoje cijene digli su i vodoinstalateri pa za postavljanje vodovodne instalacije uzimaju minimalno 19 eura za kvadrat (a bilo je 16). Za bojanje zdova morat ćete izdvojiti 2,8 eura po četvornom metru, umjesto 2,4 što je za 16 posto više, nego prošle godine.

Topli meni poskupio je za čak 23 posto tako da za njega morate izdvojiti 16, umjesto 13, eura. I usluga izrade web-stranice porasla je 18 posto, tako da izrada do deset stranica stoji 950 eura, odnosno 150 eura više nego na ljeto 2022.

Poskupilo zbog uvođenja eura?

“U jednoznamenkastom postotku zadržali su se servisi za čišćenje, čije su cijene išle gore za osam posto pa sad iznose 2,7 eura po kvadratu za generalno čišćenje stana (bilo je 2,5), dok knjigovodstveni servisi naplaćuju devet posto, tj. 10 eura više no lani, odnosno poduzeća njihove usluge sad plaćaju 120 eura mjesečno”, piše Večernji list.

Da je poskupljenje sirovina i materijala dovelo do tolikog dizanja cijena, kazalo je 65 posto ispitanika. S druge stranje, njih 35 posto smatra da su razlog viših cijena struje i goriva, dok 27 posto ispitanika poskupljenja opravdava uvođenjem eura.

Od svih ispitanih, njih 44 posto planira još podići cijene. Oko 30 posto, od njih, planira dignuti cijene za oko deset posto, dok 20 posto njih cijene diže i za više od deset posto, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari