DOMAĆA PAMET: Na otoku Visu gradit će se najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

“Na sri’ kulfa si, mora Jadranskog” (Na sred pučine mora Jadranskog) pjeva se u viškoj himni. Ovaj naš suncem obasjan otok uskoro bi trebao dobiti najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, snage dva megavata (MW), vrijednu tri milijuna eura koju će graditi tvrtka “Končar-obnovljivi izvori energije”.

Sve zahvaljujući domaćoj pameti i opremi, a proizvedena energija isporučivat će se u elektroenergetsku mrežu.

Procjenjuje se da bi viška sunčana elektrana mogla nikunti u svega godinu dana.

U izgradnji te investicije planiramo angažirati lokalne tvrtke i pojedince, a kasnije se očekuje samo održavanje na kojem će isto raditi lokalno stanovništvo”, kazao je za Hinu predsjednik Uprave “Končar – Obnovljivi izvori energije” Branko Zajec dodavši kako je u tijeku finalizacija dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole, a nakon ostvarenja ostalih uvjeta moći će odrediti i početak gradnje. Solarna elektrana Vis planira se graditi na lokaciji Griževa glavica, na površini od približno 5,7 hektara.

Vis će tako, uz vlastite izvore vode dobiti i vlastite izvore energije, snaga elektrane zadovoljila bi potrebe Visa za sedam mjeseci. Zemljište na kojem će se graditi u vlasništvu je države, a pristupna cesta koja će se graditi do tamo dužine je pet kilometara. Uredit će se i makadamski put – izjavio je za Hinu gradonačelnik Ivo Radica.

Ideja se rodila prije šest godina, no tada nije bio riješen prostorni plan Visa i Splitsko-dalmatinske županije. Sada su se stekli uvjeti za gradnju ove najveće hrvatske solarne elektrane.

U Hrvatskoj, zemlji s 1246 otoka ova je vijest svakako poticajna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari