Neuobičajene kliničke slike

Dr. Srića s COVID odjela: ‘Posljednjih dana primjećujemo krvarenja unutarnjih organa, mišića, pa i testisa’

Dr. Srića s COVID odjela: ‘Posljednjih dana primjećujemo krvarenja unutarnjih organa, mišića, pa i testisa’

‘Činjenica je da smo proteklih nekoliko dana primijetili do sada neuobičajene kliničke slike kod naših pacijenata’, kaže pulmolog iz KBC-a Zagreb.

Dr. Saša Srića, pulmolog s COVID odjela KBC-a Zagreb, kazao je za RTL.hr da je pritisak na zdravstveni sustav izrazito velik i posljednjih dana.

“Upravo predani liječnici, medicinske sestre i ostali zdravstveni djelatnici čuvaju zdravstveni sustav”, rekao je, zbog čega je, istaknuo je, ponosa na svoje kolege.

U posljednje vrijeme, ipak, naveo je da u sustavu bolničkog liječenja oboljelih od COVID-a primjećuju nešto novo:

“Činjenica je da smo proteklih nekoliko dana primijetili do sada neuobičajene kliničke slike kod naših pacijenata, koje su se prezentirale opsežnijim krvarenjima unutarnjih organa, osobito u predjelu trbušne šupljine, velikih mišića, pa i testisa, što u ranijim valovima nije bio slučaj u tolikoj mjeri.”

Rekao je da se ovako neuobičajeni razvoj oboljenja bolničkih pacijenata, oboljelih od COVID-a, zasad ne može pripisati novomutiranoj varijanti koronavirusa, omikronu, naprosto zato što još nema dovoljno podataka, ali da se ta mogućnost isto tako još ne može niti isključiti.

“Svakako, do izražaja dolaze sve bizarnije kliničke slike, unatoč tome što se u univerzalnim terapijskim smjernicama ništa nije mijenjalo… Treba naglasiti da se radi o pacijentima koji su razvili teži oblik COVID upale pluća, koji su bili na velikim protocima kisika i koji su se respiratorno stabilizirali da bi naknadno razvili navedene komplikacije vaskularne naravi”, kazao je Srića i još jednom apelirao:

“Stanje s novim sojem pratimo sa zanimanjem i oprezom i moramo i dalje inzistirati na što većoj procijepljenosti kao i na mjerama koje bi trebale biti strože, a u ovim trenucima zdravstveni sustav nastojati održati stabilnim.”, piše Sergej Županić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views