TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Video | Drama na bikijadi – bik izletio u publiku! Tradicionalne borbe bikova u nekim su krajevima omiljene a zaštitnici životinja – užasnuti

I dok se prijatelji životinja užasavaju bikijada, u dalmatinskoj zagori to je jedan od najvažnijih društvenih događaja

U Dicmu su se ukrštavali rogovi, naguravali bikovi, a u jednom trenutku i publika bježala od životinje koja je probila ogradu. Ozlijeđenih nema, ni ljudi ni bikova. Svejedno, ovakvih manifestacija užasavaju se udruge za zaštitu životinja, no otkrili smo zašto ih neki ipak vole.

Na bikijadi u Dicmu 22 bika ukrstili su rogove u ukupno 11 borbi. Pravila nema previše, ali zakon brani prijašnju praksu – rogovi se po zakonu više ne mogu oštriti.

Neki treninge i pripreme ipak shvaćaju ozbiljnije. Vlasnik bika iz Prugova kaže kako se bik priprema kao i čovjek u teretani. Mora trčati i to brdima, livadama, posvuda. “Kako on tako i ja”, govori.

A što je seoska fešta bez prave domaće janjetine. Predah od borbi samo uz birane komade mesa. Posjetitelji pristižu sa svih strana, netko zbog borbe a netko upravo zbog hrane. I dok se prijatelji životinja užasavaju bikijada, u dalmatinskoj zagori to je jedan od najvažnijih društvenih događaja.

Više pogledajte u prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari