Dramatičan apel obitelji nestalog kapetana Miškića: ‘Ovo je sramota! Pomozite da se potraga nastavi’

MVEP je, navode, svjestan velikoga truda francuskih vlasti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u subotu žaljenje što nema vijesti o kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode, ali unatoč obustavi potrage za preostalim nestalim članovima posade, svi trgovački brodovi koji prolaze kroz područje potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, priopćeno je iz MVEP-a.

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea.

Na brodu je bilo 14 članova posade, a kapetan broda je bio hrvatski državljanin Dino Miškić. MVEP je izrazio duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića, ali je svjesno velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija da pronađu nestale pomorce.

Potraga za nestalima je potrajala tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

U potragu su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda, a prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. Pretraženo je 110.000 km2 oceana što je gotovo dvostruka površina Hrvatske, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Odluka o prestanku potrage donesena je jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju, dodaje se u priopćenju MVEP-a.

Dramatičan apel obitelji: “Molimo vas, pomozite nam!”

Obitelj nestalog šibenskog kapetana Dine Miškića obratila se javnosti nakon službene objave odluke o prestanku potrage za preostalim nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode.

“Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za 7 nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za 3 preostale splavi za spašavanje tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene – a potraga je obustavljena nakon samo 7 dana. S time se ne možemo niti ćemo pomiriti! Apeliramo na Premijera, Predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska 3. splavi.

Kao predstavnike vlasti, molimo Vas – učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca!”, apelira obitelji nestalog Šibenčanina Dine Miškića.

Peticija za nastavak potrage

Članovi Facebook grupe Bourbon Rhode Rescue danas su, nakon vijesti o prestanku službene potrage za nestalim pomorcima, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić, pokrenuli online peticiju kojom se traži nastavak akcije spašavanja.

“Tvrtka Bourbon Offshore danas je objavila službeno priopćenje da će akciju spašavanja posade, iako sedmorica pomoraca još uvijek nisu nađeni, nastaviti samo brodovi čije se rute nalaze u području brodoloma, što znači da je službena potraga završila”, napisano je u pozivu na potpisivanje peticije.

Peticija, kojom se traži nastavak akcije spašavanja sedmorice pomoraca, može se potpisati OVDJE.

Premijer Plenković: “U stalnom smo kontaktu s francuskim vlastima”

“Vidio sam poruku, izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestalog pomorca, ono što znamo, znamo da smo cijelo vrijeme u kontaktu sa francuskim vlastima. Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta i tražilo informacije, dobivalo, prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili oko potonuća broda.

Područje koje je pretraživano snagama francuskog i američkog zrakoplovstva u smislu površine veliko je kao dvije Hrvatske. Nažalost ta se nesreća dogodila praktički na sredini Atlantskog oceana.

Imamo informaciju da je potraga tim sredstvim stala, ali to ne znači da bilo koji komercijalni brod koji će proći tim područjem nema obvezu motriti.

U stalnoj smo komunikaciji s obitelji i francuskim vlastima, nastavit ćemo to, međutim, kažem, ovaj pothvat koji je napravljen bio je, koliko shvaćam, najveća potraga takvih razmjera na tako velikom području do sada”, komentirao je premijer Andrej Plenković apel obitelji nestalog šibenskog pomorca.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari