Sudac kažnjen zbog nerada jer je alergičan na tipkovnicu! Dermatolozi: ‘To je moguće!’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Državno sudbeno vijeće stegovno ga je kaznilo tromjesečnim oduzimanjem trećine plaće

Sporost i tromost sudova – hrvatska su svakodnevica. Pa stoga kad sud kazni svoga suca zbog nerada – e to je onda vijest. Upravo to se dogodilo sucu Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji se za loše rezutate izvlači čak i na alergiju – malo kome znanu.

Alergičan je naime, na računalo. Naveo je to kao jedan od razloga neriješavanja svojih predmeta sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Mladen Grantverger, kojeg je Državno sudbeno vijeće stegovno kaznilo tromjesečnim oduzimanjem trećine plaće.

“Ja sam primjetila da sudac Grantverger, kao predsjednik suda i još ranije dok sam bila u parničnom odjelu, neuredno ispunjava svoje sudačke dužnosti. U nekoliko navrata sam pokušala s njim razgovarati i ukazati mu na to. Međutim, on je uvijek nalazio nekako svoja subjektivna opravdanja za to”, rekla je za RTL Danas Jadranka Liović Merkaš, predsjednica Općinskogg građanskog suda u Zagrebu.

Plikovi na rukama

Suca se na internetu može naći uglavnom kao vrsnog stolnotenisača. Već gotovo trideset godina sudac je zagrebačkog, jedno vrijeme i bjelovarskog suda. A ovako je izgledala njegova 2017. radna godina:

Od 220 radnih dana, 71 je proveo na bolovanju. Riješio je manje od pola norme, 42 posto predmeta, što je i ukupno 40 predmeta u godinu dana.

Sudac Grantverger tvrdi, piše u odluci suda, da svaki put kad radi na računalu dobije alergiju u vidu plikova na rukama.

“Glavni problem suca je: on odbija bilo kakav rad na računalu. Svi naši odjeli rade u elektroničkim sustavima u kojim moramo raditi. I kroz koje se prati rad sudaca. Svi smo mu pokušali pomoći, on je to odbijao”, govori Liović Merakš.

Dermatolozi potvrdili

Dermatolozi su nam potvrdili: na računalo se doista može biti alergičan. Odnosno na materijale od kojih je tipkovnica načinjena. I to se može testirati. A normu predmeta sudac nije ispunio i jer, kako je rekao, nije imao odgovarajući prostor za rad. Zapisničarka, za koju zamjenu nije koristio, mu je bila na bolovanju, a nije se snašao ni na drugom odjelu kamo je premješten zbog žalbi stranaka.

„Cijela ta situacija utjecala je na mene na način da je moje zdravstveno stanje pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena“ iznio je kao obranu sudac Grantverger.

Sličnih slučajeva kao ovog zagrebačkog suca je oko jedan posto i oni, kažu kolege suci, bacaju loše svjetlo na cijelu struku.

“U 2018. je riješeno milijun dvjesto šesnaest tisuća petsošezdeset jedan predmet. Ja ne znam tko je te predemet riješio osim ljudi u sustavu. Dakle, ako se tako gleda, onda sasvim sigurno suci rade svoj dio posla”, kaže nam Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

U ovršnom odjelu, u kojem sad radi sudac Grantverger, danas popodne ga nismo zateli. Prošle je godine također bolovao 71 dan, a ove 43. Novi postupak i za prošlu godinu već je pokrenut.

“Isto tako se dogodilo i sa prošlom. Ja sam opet utvrdila da on nije ispunio svoje sudačke dužnosti”, dodaje Liović Merkaš.

Do kada može tako, odluka je na Državnom sudbenom vijeću.
Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU: