DRAMATIČNI PODACI UN-a! Hrvatska i Srbija nestaju: Broj stanovnika će im se – prepoloviti!

Ilustracija

Zemljama regije, prema procjenama UN-a, do kraja stoljeća prijeti demografski slom

Zemljama regije prijeti demografski krah. Pokazuju to procjene o broju stanovnika u državama svijeta 2100. godine koje je nedavno objavio UN, a u povodu Svjetskog dana stanovništva analizirao ih je Pew Research Center.

U TOP 10 država koje će do kraja stoljeća izgubiti najviše stanovnika je i Hrvatska, ali i još četiri države iz našega šireg okružja. Država koja će do 2100. godine izgubiti najviše stanovnika je Albanija.  Procjenjuje se da će 2020. ondje živjeti 2,8 milijuna ljudi dok će na kraju stoljeća u Albaniji biti samo milijun ljudi, što je pad od čak 62 posto.

Srbija na drugom mjestu

Odmah iz nje je nama susjedna Srbija kojoj će se populacija u idućih 80 godina smanjiti za više od pola – za 52 posto. Za 2020. godinu procjenjuje se da će Srbija imati 8,7 milijuna stanovnika, a 2100. ondje će živjeti samo 4,2 milijuna ljudi, otprilike malo više nego u Hrvatskoj danas.

Na trećem mjestu je Moldavija, a na četvrtom još jedna država bivše Jugoslavije – BiH. Procjena je da će u njoj 2020. godine živjeti 3,2 milijuna ljudi, dok će ih na kraju ovog stoljeća biti upola manje – 1,6 milijuna.

Hrvatska će 2100. imati samo 2 milijuna stanovnika

Odmah iza BiH je Bugarska, a potom, slijedi Hrvatska na šestom mjestu država koje će, u postocima, izgubiti najviše stanovnika u idućih 80 godina. U Hrvatskoj će iduće godine, prema podacima UN-a, živjeti 4,1 milijun ljudi, a 2100. samo dva milijuna i sto tisuća, što je smanjenje od 47 posto.

Iza Hrvatske su još dvije europske države, Ukrajina i Litva, a ljestvicu deset država koje će do 2100. godine u postocima izgubiti najviše stanovnika zaključuju Južna Koreja i Kuba.

I.Kri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari