DRAMATIČNO UPOZORENJE Obama: Svijet mora postići sporazum o klimi “dok je to još moguće”

Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je u Anchorageu na Aljasci kako se svjetski čelnici moraju na summitu UN-a u prosincu složiti oko smanjenja emisija ugljika s obzirom da se klima mijenja brže nego li se poduzimaju napori na smanjenju globalnog zagrijavanja.

Na sastanku posvećenom klimatskim promjenama Obama je kazao da SAD priznaje da u velikoj mjeri sudjeluje u podizanju prosječne temperature na Zemlji te da prihvaća svoju odgovornost da pomogne riješiti problem.

“Ova godina u Parizu mora biti godina kada će svijet konačno postići sporazum o zaštiti jedine planete koju imamo dok je to još uvijek moguće”, kazao je Obama.

Arktik već doživljava učinke klimatskih promjena, kazao je Obama upozorivši da Aljaska ima “jednu od najbržih stopa erozije obale na svijetu”, što predstavlja prijetnju obalnim naseljima.

Šumski požari ubrzavaju zatopljavanje permafrosta, što predstavlja prijetnju kućama i oštećuje ceste u toj državi i također oslobađa ugljik pohranjen u tlu, što doprinosi problemu, kazao je Obama.

On je dodao da sve to dokazuje kako problem koji je jednom bio daleka prijetnja sada sve više postaje stvarnost.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views