UDAR NA NEMOĆNE

Video | Drastično poskupljenje domova za stare i nemoćne: Hoće li, oni koji nemaju 1000 kn više, završiti na ulici?

Zagreb je još po starim cijenama, ali nova poskupljenja su moguća

Cijena smještaja u domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu porasla je za 30 posto, što je veliki problem za male mirovine. I ne samo u Varaždinu, kako doznajemo cijene smještaja u domovima porasle su diljem zemlje. Ondje gdje još nisu, uskoro hoće, pišu RTL Vijesti.

A što čeka one koji nemaju dodatnih i do 1000 kuna?

Gospođa Biserka i njena obitelj će za smještaj 86-godišnje tete u domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu platiti sedamsto kuna više nego u lipnju. Prvo poskupljenje od tri kuna bilo je u veljači pa će sada iznositi 4.200.

“Njezina mirovina je 3000 kuna, računica je jasna. Njezina reakcija je bila neka me izbace. Mi to nećemo dozvoliti, još su to troškovi lijekova”, poručila je Biserka Vinceković iz Varaždina.

Teško je, a strah ju je da bi moglo biti i još teže.

“Nova poskupljenja su najavili od nove godine od 10 posto, tko će to izdržati. A mirovine će poskupjeti 4 posto”, kazala je Biserka.

Obavijest o poskupljenju stigla je na 360 adresa, koliko je korisnika doma.

“Došlo je do povećanja struje za 300 posto, namirnica do 100 posto, jednostavno takav način funkcioniranja nije bio održiv. A od resornog ministarstva dobivamo najmanja sredstva”, objašnjava Valentina Štefičer, socijalna radnica u Domu za starije osobe Varaždin.

Dakle, u Varaždinskoj županiji od veljače 30 posto. U Slavonskom Brodu 20 posto, u Rijeci i domovima kojima je osnivač županija 12, u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku 10 posto. Zagreb je još po starim cijenama, ali nova poskupljenja su moguća. U splitske domove nove cijene stižu na jesen.

“I mi smo nažalost primorani povećavati cijene, a razlozi su objektivni povećanje troškova života, energenata i povećanja prava zaposlenih u domovima”, tvrdi, Helena Bandalović, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije.

Za male mirovine, veliki udarac. U domovima i ministarstvu uvjeravaju da nitko neće završiti na ulici.

“Mi ćemo za njih u slučaju potrebe pokrenuti priznavanja prava iz sustava socijalne skrbi, kako baš nitko ne bi ostao bez smještaja. Ostali imaju svoje obveznike”, izjavila je Valentina Štefičer, socijalna skrbnica u Domu za starije osobe Varaždin.

Gospodin Zoran je prekjučer privatni dom zamijenio županijskim. Troškovi su bili previsoki. Ovdje mu je cijena prihvatljivija unatoč poskupljenjima.

“Tamo je bilo 5.700, a tu je 4.200. pa je bolje. Kakao benzin skače, tako sve skače, ništa čudno živimo u Hrvatskoj”, rekao je Zoran Rajfalović, korisnik Doma za starije osobe Varaždin.

I tko zna gdje će se cijene i hoće li se uopće zaustaviti. Gospođa Biserka se nada da hoće, jer zbog zdravstvenih razloga ne može skrbiti o teti pa je dom jedino rješenje. Baš kao i za tisuće drugih obitelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari