Država ‘časti’ kupce električnih vozila: Priuštite si Teslu ili jedan od ovih automobila!

Foto: Ilustracija

‘Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna’

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 22. svibnjem otvorio je prijave za sufinanciranje električnih vozila pravnim osobama. Prijave traju do 31. prosinca. Riječ je o ukupno 17, 5 milijuna kuna kojima se sufinancira nabava eko vozila i to s do 40 posto investicije, odnosno, maksimalno do 400 tisuća kuna po korisniku. Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti lokalne jedinice, tvrtke, obrtnici i sve neprofitne organizacije osim udruga…

“Nabaviti se može jedno ili više vozila pa će se tako za nabavu od 5 do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5.000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin”, navodi se iz Fonda i nastavlja:

“Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila N2, N3, M2 ili M3 kategorije do čak 400 tisuća kuna, što je ujedno i maksimalni iznos poticaja po korisniku. Kao i dosad, sufinanciraju se isključivo nova vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bio korišten. U slučaju odobravanja poticaja, vozilo se treba nabaviti u roku od 12 mjeseci.”

Pohvalili su se i da je od 3. travnja, kad je objavljen javni poziv za građane, pristiglo više od 2400 zahtjeva, a odobreno je sufinanciranje za kupnju 846 vozila, od čega 168 osobnih automobila, 482 električna bicikla te 196 motocikala i ostalih vozila L kategorije. Dakle, interes za električnim vozilima svih vrsta postoji!

Svjesni su to i u najvećim kompanijama svijeta, pa se tako BMW odlučio prestati proizvoditi sportske modele kako bi se okrenuo proizvodnji električnih automobila. I bez obzira što trenutno takva vozila koštaju 130 tisuća kuna i više, s vremenom će cijene pasti.

Ali, neovisno o padu, dugoročno se isplate jer s njima više nema potrebe za fosilnim gorivima, čije cijene već predugo idu u nebesa pa vozačima i prijevoznicima izazivaju noćne more.
Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari