Hrvati bi glasovali online! ‘Živimo u 21. stoljeću, sve se obavlja putem interneta’

Foto: Pixsell

‘Naravno da nam treba online glasovanje! Svi pomorci su uredno zakinuti za prava glasovanja, kako je to uopće legalno’

Izbori za Europski parlament su pred vratima, održat će se u nedjelju 26. svibnja i za Hrvatsku nisu bitni samo po pitanju političara koji će do mandata, već i za to da se kao nacija dokažemo da možemo bolje no prije pet godina. Opće razmišljanje javnosti ide upravo u tom smjeru.

Jer, na prošlim izborima Hrvatska je po izlaznosti bila peta odozdo u Europskoj uniji s 25,24 posto. Gori su bili Slovaci s 13,05 posto, Česi s 18,62 posto, Poljaci s 23,83 posto i Slovenci s 24,55 posto. Ukupna izlaznost u EU bila je na 42,61 posto. Dakle, nešto očito nije kako treba i za rješenje situacije pitali smo naše čitatelje neka se izjasne.

Kao jedna od mogućnosti povećanja izlaznosti sugerira se online način glasovanja, koji bi vezao korisnički račun za pojedinca i bez obzira na njegovu lokaciju, lako bi izabrao koga želi. Funkcionalno, jednostavno, praktično.

Prema dostupnim podacima, od europskih država, glasovanje na internetu, ovisno od lokalnih pa do nacionalnih izbora, imaju samo Belgija i Estonija. Dok kod Belgije to pomaže pa je 2014. brojala izlaznost od 89,64 posto, Estonija je ostala na 36,52 posto. Stoga, nekako se čini da je ipak obveznost glasovanja tu prevagnula, što slučaj Belgije potvrđuje.

Kako god, čak 83 posto naših čitatelja, ili njih 2281, izjavilo je da u Hrvatskoj treba uvesti online glasovanje. Svega njih 14 posto, ili 383, izjavilo je da se protivi uvođenju online mogućnosti glasovanja, dok je dva posto kazalo da ne zna.

“Živimo u 21. stoljeći, gdje se sve živo može obaviti online. Naravno, neka ostane i obično glasovanje za one koji nisu u mogućnosti glasovati online”, kazala je jedna od naših čitateljica, dok je jedan čitatelj ponudio i konkretan argument zašto je za online glasovanje:

“Naravno da nam treba online glasovanje! Svi pomorci su uredno zakinuti za prava glasovanja, kako je to uopće legalno? Znači, o nama odlučuje netko koga nismo birali?”

Postoje, naravno, i skeptici…

“Nisam za online glasovanje je previše je lopina među političarima, pa da se ne bi neki od njih probao “igrati” softverom”, tvrdi komentator na Vijesti.hr, a ima i istomišljenike:

“I ovako ima previše “muljanja” s glasačkim listićima, a preko interneta bi ih bilo još više.”

Dakle, situacija je jasna, Hrvati bi voljeli glasovati uz pomoć interneta! Možda bi to nešto i promijenilo kad se radi o katastrofalnoj izlaznosti.

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari