POSAO TVRTKE CUSPIS

Državna revizija otkrila: Beroš poznaniku isplatio 2,75 milijuna kuna za 12 dana rada

21.10.2021., Zagreb. U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznicia odzana je 81. sjednica Vlade RH. Nakon sjednice Vlade novinarima se obratio ministar Vili Beros.

Iz ministarstva navode da je tvrtka s njima radila i prije dolaska Beroša te da je riječ o poslu koji je dobila tvrtka Ericsson Nikola Tesla koji je manji dio posla dao podizvođaču, tvrtki Cuspis

U Sabor je poslano izvješće Državnog ureda za reviziju, vrlo nezgodno za Vilija Beroša, jer je revizija pronašla problematične poslove sklopljene s tvrtkom Cuspis d.o.o., u vlasništvu Beroševog poznanika i hobi-fotografa Vinka Kojundžića.

Kako donosi Telegram, revizorsko izvješće za 2020. godinu problematiziralo je plaćanje usluga adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava (CUS) u iznosu 1,875.000 kuna te adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH i eCIJEPIH vrijedno 875 tisuća kuna koje, stoji u dokumentu, “nije obavljeno na temelju uredne dokumentacije (knjigovodstvenih isprava) koja potpuno i istinito odražava nastali poslovni događaj”.

Kažu, iz zapisnika nije vidljivo tko je, u kojem opsegu i u kojem razdoblju napravio obračunate usluge. U oba posla; u prvom samostalno, a u drugom kao predvodnik zajednice ponuditelja, glavni akter je Kojundžićeva tvrtka Cuspis.

Za tvrtku Cuspis javnost je doznala u travnju 2021. godine, kada su se hrvatski građani masovno poželjeli cijepiti, no državna platforma CijepiSe naprosto nije radila. Zavladao je kaos, a Ministarstvo je uporno odbijalo odgovoriti na pitanje: tko je autor amaterski izrađene platforme koja izluđuje građane.

Poslovi “adaptivnog održavanja” koji su revizorima sporni datiraju iz sredine prosinca 2020. godine, točno kada je prema izjavama ministarstva krenuo proces izrade i implementacije CijepiSe u zdravstveni sustav. U oba se ponavljaju identični problemi i revizorski zaključak – da plaćanje i evidentiranje nije obavljeno temeljem uredne dokumentacije “koja potpuno i istinito odražava poslovni događaj”.

Konkretno, u nadogradnji Centralnog upravljačkog sustava ugovoreno je 5000 radnih sati za 1,875.000 kuna. No kvaka je sljedeća: račun je ispostavljen 12 dana nakon zaključenja ugovora; a službeno je “ugovorene poslove moglo obavljati pet osoba”. Ako podijelimo broj ugovorenih radnih sati s 12 dana, to je 416 sati – pa dolazimo do toga kako je svaka od tih pet osoba radila oko 83 sata dnevno.

Za nadogradnju aplikativnog sustava eCIJEPIH i eCEZDLIH planirano je dodatno utrošiti 1750 radnih sati vrijednih 875.000 kuna s PDV-om. A to je obavljeno u identičnom vremenskom razdoblju kao prethodno spomenuta nadogradnja CUS-a, s istim brojem ljudi.

I opet su revizori zaključili kako iz dokumenata “nije vidljivo koje su osobe (koliko je osoba), u kojem opsegu i u kojem razdoblju obavile 1750 radnih sati usluga”. Pritom su nadodali kako je “isti pružatelj usluga za isto razdoblje obračunao i naplatio pet tisuća radnih sati za usluge adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava”. Ovaj “isti pružatelj” kojeg revizija navodi je, dakako, tvrtka Cuspis. Revizori su, nadalje, zabilježili kako su poslovi nadogradnje Cuspisu plaćeni 31. prosinca 2020., tri tjedna prije roka dospijeća plaćanja navedenog na računu.

Ministarstvo zdravstva revizorima je odgovorilo kako su “poštovali sve uobičajene procedure” pri ovim nabavama, dok su “osobe zadužene za praćenje Ugovora tijekom primopredaje utvrdile da su isporučene sve tražene nadogradnje”.

No, “u svrhu unaprjeđenja procesa kontrola budućih zahtjeva za promjenom”, ministarstvo je ipak “povećalo broj pratitelja ugovora u cilju praćenja, kontrole i utrošenih sati na adaptivnom održavanju aplikativnih sustava”.

Na cijelu priču danas je reagiralo Ministarstvo zdravstva koje navodi kako “Državni ured za reviziju u srpnju prošle godine nije utvrdio veće nepravilnosti te nikakvu financijsku ni drugu materijalnu štetu za Državni proračun Republike Hrvatske”.

Evo što navode:

“Imenovane osobe za izvršenje ugovornih obveza nisu imali primjedbe na obavljene poslove od strane isporučitelja.

Od važnosti je spomenuti i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje 15. listopada 2021. godine nije pokrenulo proces protiv ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja tvrtki Cuspis u postupku javne nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja postojećeg aplikativnog sustava eCEZDLIH-eCIJEPIH. Navedena afirmativna odluka Povjerenstva donesena je s obzirom na to da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je u postupanju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Uz spomenute činjenice, Ministarstvo zdravstva, radi utemeljenog informiranja, smatra važnim iznova obrazložiti proces suradnje tvrtke Cuspis i Ministarstva zdravstva.

Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale tvrtke koje rade s Ministarstvom zdravstva u programskoj podršci, certificirani su proizvođači koji kontinuirano rade na području informatizacije zdravstva više od 10 godina. Navedeni period ukazuje da je tvrtka Cuspis surađivala sa zdravstvenim ustanovama kao i s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je ministar Beroš došao u sustav ministarstva.

Prva suradnja je počela 21. travnja, 2011. godine kroz certifikaciju programskog rješenja tvrtke Cuspis za ordinacije školske medicine i djelatnosti izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Od tada, tvrtka se redovno odaziva javnim pozivima na certifikaciju te je u 2017. godini, otvorenim postupkom javne nabave, Ministarstvo zdravstva sklopilo ugovor za CUS s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla koji se u toj suradnji odlučio za podugovaratelja – tvrtku Cuspis, te je u 2020. godini otvorenim postupkom javne nabave nabavljena usluga korektivnog i adaptivnog održavanja CUS-a s tvrtkom Cuspis.

Uz navedeno, ugovorom o javnoj nabavi za uslugu podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH, tvrtka Ericsson Nikola Tesla dio ugovora također je dala podugovarateljima među kojima je tvrtka Cuspis noseći 2,16% vrijednosti sklopljenog ugovora. Temeljem navedenih činjenica, većinski dio ugovora za održavanje sustava CEZIH odradila je tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok je manji dio pripao podugovaraču – tvrtki Cuspis, izabranom od strane tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Nadalje, Ugovorom o javnoj nabavi za povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH, Ministarstvo zdravstva sklapa suradnju s IN2 koji je također angažirao zajednicu podugovaratelja, INCON i Cuspis te su sklopljeni i ugovori o javnoj nabavi uspostave centralnog mjesta zaprimanja, distribucije i lagera cijepljenja, 26. svibnja 2019. godine i 17. kolovoza 2020. godine s istim tvrtkama.

Vezano uz navode o nefunkcionalnosti stranice CijepiSe, koja je jedan od kanala za naručivanje na platformi za podršku cijepljenju, do sada je izvršeno 24% sveukupnih narudžbi na cijepljenje te je i dalje u upotrebi, a o navedenoj usluzi, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ višekratno se izjašnjavao u javnosti.

Slijedom svega navedenog, Ministarstvo zdravstva postupilo je sukladno Zakonu o javnoj nabavi poštivajući svu pravnu regulativu kako bi na tehnološkoj razini dodatno unaprijedio zdravstveni sustav te pridonio daljnjoj informatizaciji zdravstva na dobrobit svih pacijenata i dionika sustava.”, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views