NEMA HRVATSKE BEZ BILJEGA

Državni biljezi kakve smo poznavali odlaze u povijest, ali ne brinite: Evo detalja novog plana birokracije!

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska s 1. siječnja 2023. godine ulazi u eurozonu, a kune ćemo zamijeniti eurima. Zbog promjene valute mijenjao se čitav niz zakonskih propisa, a promijenit će se i jedna od najpoznatijih stvari kada je riječ o našoj birokraciji – čuveni državni biljezi.

Ministarstvo financija na stranicama eSavjetovanja objavilo je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega, u kojem su navedene neke izmjene.

Državni biljezi do sada su se izdavali u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna, a po novome će se izdavati u apoenima od biljeg od 0,66 eura, 1,33 eura, 2,65 eura te 6,64 eura.

Biljeg od 0,66 eura bit će u plavoj boji, biljeg od 1,33 eura u smeđoj, od 2,65 eura u narančastoj, a biljeg od 6,64 eura u crvenoj boji.

U izmjenama ministarstva navodi se i da državni biljezi izdani na temelju Pravilnika o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega, mogu se “upotrebljavati kao državni biljezi do njihova iskorištenja uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje sukladno zakonu koji uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”.

Drugim riječima, ako kod kuće imate biljege “u kunama”, moći ćete ih i dalje koristiti za rješavanje birokracije koja zahtjeva kupnju biljega. To se također odnosi i na neke druge stvari.

Vrijedi i za poštanske marke, kupone za popust…

Iz Ministarstva financija pojasnili su nam da sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, državni biljezi, ali poštanske marke, frankirane markice, lutrijske igre s unaprijed utvrđenim rezultatom, kuponi za popust, kuponi u vrijednosti vraćene robe, ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade, prepaid bonovi, vrijednosne kartice, poklon-kartice, knjige i druge periodičke publikacije, službeni obrasci i tiskanice te legitimacijski papiri koji su bili tiskani ili u prodaji prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni, koriste se i nakon dana uvođenja eura do potrošnje zaliha uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz toga Zakona.

Inače, prodaja zamjena i povlačenje državnih biljega iz upotrebe u nadležnosti su Financijske agencije, a Zakonom o upravnim pristojbama propisano je da način izdavanja, raspačavanje, povlačenje iz uporabe i zamjenu državnih biljega, kao i visinu provizije koja pripada prodavatelju državnih biljega pravilnikom propisuje ministar financija.

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega stupa na snagu na dan uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views