HRW OBAVIO INTERVJUE

Svjetsko prvenstvo u Katru nije ni počelo, a problemi se nižu. Šest pripadnika LGBT+ zajednice pritvarano, mučeno?

Foto: Twitter

Organizacija za ljudska prava ističe kako su pripadnici LGBT zajednice podvrgnuti fizičkom i verbalnom zlostavljanju

Uočio Svjetskog prvenstva u nogometu, oči svijeta uprte su u stanje ljudskih prava u Katru. Sigurnosne snage u Kataru u rujnu su uhitili su i zlostavljali Katarce koji pripadaju LGBT zajednici, upozorava Human Rights Watch (HRW). Homoseksualnost je protuzakonita u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji, a neke su nogometne zvijezde izrazile zabrinutost zbog prava navijača koji putuju na događaj, posebice pripadnika LGBT+ zajednice i žena, piše Reuters.

To su dvije grupe koje, kako navode organizacije za ljudska prava, katarski zakoni diskriminiraju. Katar je na HRW-ove optužbe odgovorio rekavši kako njihova izvješća ”sadrže informacije koje su kategorički i nedvosmisleno lažne”, no nisu ponudili daljnja pojašnjenja.

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva, koje počinje 20. studenog i prvo je koje se održava u nekoj državi Bliskog istoka, poručuju da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili podrijetlo, dobrodošli, no jednako tako upozoravaju na zabranu javnog pokazivanja ljubavi.

“Sloboda izražavanja i nediskriminacija temeljena na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu trebaju biti zajamčeni trajno, svim stanovnicima Katara, a ne samo gledateljima koji idu u Katar na Svjetsko prvenstvo”, stoji u priopćenju HRW-a.

Organizacija je priopćila da je intervjuirala šest LGBT Kataraca, uključujući četiri transrodne žene, jednu biseksualnu ženu i jednog homoseksualca, koji su prijavili da su bili zatočeni između 2019. i 2022. i podvrgnuti verbalnom i fizičkom zlostavljanju, uključujući udaranje nogama i rukama. Bili su zatvoreni u podzemnom zatvoru u Dohi bez ikakvih optužnica, a jedna osoba držana je dva mjeseca u samici, tvrde iz HRW-a.

“Svih šest je reklo da ih je policija prisilila da potpišu obećanje da će ‘prestati s nemoralnim aktivnostima'”, navodi se, dodajući da su transrodne žene zatočene imale naredbu pohađati seanse konverzijske terapije u klinici koju je sponzorirala vlada.

Katar ne “licencira niti upravlja ‘centrima za konverziju'”, rekao je katarski dužnosnik. Jedna od transrodnih žena iz Katara ispričala je kako je bila uhićena nekoliko puta, a posljednji put ovog ljeta kada je u pritvoru držana nekoliko tjedana,

Policija ju obično zaustavi zbog njezina izgleda ili zbog posjedovanja šminke, rekla je žena, dodavši da je bila pretučena, da je krvarila i da joj je glava bila obrijana. U Centaru za konverziju koji je trebala pohađati rekli su joj da ima poremećaj rodnog identiteta i optužili je da je transrodna zbog potrage za “suosjećanjem drugih”.

“Zadnje što želim je suosjećanje, samo želim biti svoja”, rekla je, a prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views