Državni vrh: ‘Slušajte upute Stožera i bez panike. Koronavirus je veća ugroza od potresa’

Nakon potresa koji pogodio Zagreb sastao se državni vrh. Andrej Plenković, Zoran Milanović Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Zbog snažnih potresa koji su jutros uzdrmali Zagreb održan je hitan sastanak državnog vrha

”Jutrošnji potres je bio najjači u zadnjih 140 godina. Pozivamo sve građane na oprez. Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu izvan zgrada”, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, nakon kojega je krenuo u obilazak centra Zagreba kako bi provjerio razmjere štete.

‘Nema potrebe za velikim odlascima na benzinske crpke. Imali smo dvije kontradiktorne poruke, prvo ostanite doma, a onda je bio potres. Seizmolozi će reći što struka ima reći o potresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo ovom krizom, kao i krizom oko koronavirusa. Molimo sve građane da slušaju isključivo Stožer”, naglasio je premijer.

Dodao je da su angažirane vojska i sve službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanje šteta po Zagrebu i nastojat će se da se što prije osposobe prometnice.

”Angažirat ćemo statičare da sukladno informacijama pregledaju zgrade. Nitko sada ne može znati koliko su oštećene zgrade, posebno starije. Poseban fikus bit će na bolnicama”, istaknuo je Plenković.

”Pregledat ćemo sve zgrade, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve sugrađane da budu bez panike i da budemo pribrani. Izvješćivat ćemo o svim sljedećim koracima. Nije ugodno ljudima koji su ispred kuća i vodimo računa da se zaštitimo i držite razmak. Oko 15 sati obavijestit ćemo vas o daljnjim koracima i stanju”, najavio je premijer.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar obrane Damir Krstičević.

Milanović: ”Slušajte vijesti i informacije nadležnih”

”Onaj tko zapovijeda je Vlada i stožer. Slušajte vijesti i informacije od nadležnih, a to su prije svega predsjednik Vlade i Stožer civilne zaštite. Sve drugo što slušate, možete zanemariti”, poručio je Milanović.

Beroš: ”Panika nam nije saveznik”

“Panika nam nije saveznik u ovoj situaciji. Zahvaljujem svim gradskim službama na učinjenom”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš. Imali smo krizu s desetero novorođenčadi u Petrovoj, no zbrinuti su na adekvatan način. Jedna pacijentica je teže ozlijeđena, no njezino stanje se ne može dalje predvidjeti, kazao je i poručio: “Kao što je premijer rrekao: ugroza od koronavirusa je veća od ugroze potresa.

Bandić: ”Oprez je sada još potrebniji”

”Nemam što dodato. Panika nije dobar saveznik, ali oprez je sada još potrebniji. Grad Zagreb će dati sve svoje resurse za rješavanje situacije. 80 posto Zagrepčana je u objektima s armiranom konstrukcijom i ja ih na svoju odgovornost pozivam da se vrate kućama. Ostalih 20 posto građana Zagreba koji su u kućama građene prije 1950., za njih ćemo vidjet kako ćemo ih zbrinuti”, poručio je Bandić.

Božinović: ”Probajte nam pomoći da se ne šire lažne vijesti”

“Sve relevantne informacije kojima raspolažemo u ovom trenutku ste čuli. U ime Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske mogu jamčiti da ćemo nastaviti komunikaciju kao što smo imali dosad, i u krizi s koronavirusom, koja još traje i koja je po našim procjenama veći izazov, i u ovoj sada s potresom”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Oslanjat ćemo se na stavove i sugestije struke. Ono što je specifičnost ove situacije to je da je novi koronavirus prepun nepoznanica, a znamo od ranije da potresi nisu nešto na što znanost može dati egzaktan odgovor. Zato je bitno da imamo potpunu koordinaciju svih službi u Hrvatskoj”, naglasio je Božinović i poručio: ”Ovo je dvostruka kriza, ali samo za područje Zagreba. Probajte nam pomoći da se ne šire lažne vijesti tako da se diže panika među građanima”.

Seizmologinja: ”Naknadni potresi su uobičajeni”

”Potres je bio 5.5 prvi, s epicentrom kod Markuševca, a zatim su bila još dva od 5 i 3,7 po Richteru. Strah je prisutan u svima nama, ali potresi se ne mogu predvidjeti. Sljedeći jači može se dogoditi brzo, može za 20 dana, može bilo kada – struka to ne može predvidjeti. Uobičajeni su naknadni potresi. Mi smatramo da je dobro puno malih potresa koji se sad događaju jer se raspodjeljuje energija”, istaknula je seizmologinja.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari