Dubrovčanin o drami na kruzeru: ‘Plutali smo prema hridima. Bili smo na tankoj niti’

Đovani Corubolo prvi je časnik palube na norveškom kruzeru koji je zamalo doživio katastrofu ovog vikenda

Norveški kruzer “Viking Sky” s 1373 putnika u posljednji trenutak je izbjegao katastrofu kada su mu usred velike oluje s valovima do 8 metara otkazali svi motori, a brod je počeo plutati prema kopnu (OVDJE). Prvi časnik palube na tom kruzeru je Đovani Corubolo ispričao je kako je drama izgledala iz prve ruke.

“Znali smo da je vrijeme loše, međutim ruta nas je vodila unutarnjim vodama Norveške, po fjordovima, imali smo samo jedan mali dio van, međutim, razlog problemu je otkaz motora odnosno takozvani ‘black out’. Brod je izgubio plovibena svojstva i počeli smo plutati prema hridima. Kapetan je procijenio da je situacija ozbiljna, dao je signal za generalnu uzbunu, tako da su se svi putnici zajedno s posadom evakuirali iz svojih kabina,” ispričao je prvi časnik palube na broda “Viking Sky” za Dubrovački dnevnik.

Corubolo je prepričao kako se situacija odvijala iz sata u sat.

“Krenulo se u popravak motora, koji su naši makinisti uspjeli srediti, a veliku ulogu su odigrala i sidra. Brod je cijelo vrijeme, i sa sidrima, kretao prema kraju. S obzirom da su makinisti uspjeli riješiti problem, motori su popravljeni pa samo uspjeli održavat brod u jednoj točki da ne ide nazad prema stijenama. Nakon toga su došli u pomoć tegljači, jedan po provi, drugi po krmi. Kad smo njih uhvatili krenuli smo u sigurnije vode, prema otvorenom moru,” govori Corubolo i objašnjava kako je za to vrijeme norveška obalna straža sa helikopterima, u razdoblju od pet popodne do sljedećeg dana, uspjela evakuirati preko 50 posto putnika. Helikopteri mogu primiti po 20 putnika, kazao je Corubolo, a da bi stvar bila gora, za to vrijeme se ozbiljna situacija događala na teretnom brodu koji je došao u pomoć jer je posada morala skakati u more kako bi se spasili pa su bili prioritet.

Corubolo je kazao kako su putnici bili prestrašeni, da je vjetar bio iznimno jak te da se brod naginjao i do 40 stupnjeva. Žrtava nije bilo, nekolicina putnika je ozlijeđena.

“Sređujemo brod, iskrcavamo putnike i onda idemo u duži remont. Bili smo na tankoj niti, moglo je završiti najgore,” kazao je Corubolo.

“Kapetan je donio prave odluke u pravo vrijeme i odlično reagirao,” tvrdi Corubolo koji je kazao kako kapetan Bent Gustavsson ima stan u Gradu i često boravi u Dubrovniku. Osim toga, dio posade su Hrvati, iz Rijeke i Korčule.

Đovani Corubolo preko Dubrovačkog dnevnika pozdravlja sve ljude iz Grada, a posebno pomorce!
Vijesti.hr
Foto: Screenshot You Tube

https://www.youtube.com/watch?v=2Wo2ENfAGuQ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari