Vraća se povratna naknada na mlijeko i jogurt, ali se uvodi i na neke nove proizvode

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell.jpg

Povratna naknada na mlijeko i mliječne proizvode ukinuta je 2015. godine kako bi navedeni proizvodi pojeftinili, no to se nije pokazalo pametnim potezom – bar ne u Hrvatskoj

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je u javnu raspravu nacrt prijedloga pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži prema kojem se u sustav povratne naknade od 50 lipa vraća ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda.

Isto tako dodaje se i jednokratna ambalaža (PET, Al/Fe i staklo) od pića volumena 0,20 litra (do sada je trebao biti veći od dva decilitra). To pak uključuje sokove.

Povratna naknada na mlijeko i mliječne proizvode ukinuta je 2015. godine kako bi navedeni proizvodi pojeftinili, no sada su u resornom ministarstvu zaključili kako to ipak nije bio pametan potez jer se dogodilo upravo ono na što su upozoravale ekološke udruge – tisuće i tisuće komada plastike završilo je u okolišu.

U ministarstvu vjeruju da će se vraćanjem ove ambalaže u sustav povratne naknade značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže.

U 2014. godini dok je ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda bila uključena u sustav povratne naknade, od ukupnog broja sakupljenih jedinica oko 16 posto je činila upravo ta ambalaža.

S obzirom da se povratna naknada (50 lipa) od uvođenja (2005. godina) pokazala kao najbolja stimulativna mjera koja građane potiče na odvajanje otpadne ambalaže i njeno vraćanje u trgovine, procjenjuje se da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav povratne naknade ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, odnosno oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje, navode u Ministarstvu zaštite okoliša.

e-Savjetovanje je otvoreno 30 dana (do 23. travnja 2019. godine) tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od strane Ministarstva. e-Savjetovanje dostupno je na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=1051

N. Cuglin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari