DOSTAVA HNB BANKAMA

Video | Duge cijevi, specijalci i gurka: Uz najviše mjere sigurnosti stigla prva pošiljka eura

Kamione s novcem osiguravaju pripadnici najelitnije policijske postrojbe i neprobojno vozilo Gurka

Prva pošiljka novčanica eura stigla je u trezor Hrvatske narodne banke! Uz najviše mjere sigurnosti – naoružane specijalce i neprobojni bunker na kotačima, zvan Gurka. Novčanice i kovanice eura isporučuju se bankama, a razgovarali smo i s pripadnikom Antiterorističke jedinice koja čuva novac.

Trezor Hrvatske narodne banke čuva ono što ćemo svi koristiti – prve novčanice eura koje su stigle pod neviđenim osiguranjem. Kamione s novcem osiguravaju pripadnici najelitnije policijske postrojbe i neprobojno vozilo Gurka!

”To je nama nacionalna i krucijalna operacija, zamjene hrvatskih kuna u euro novčanice. Mi u svojoj floti posjedujemo dva vozila. Jedno je već u operaciji na očekivanjima novca i konvojskih operacija, za sigurni transport novaca do HNB-a i centralnog skladišta za novčanice”, rekao je pripadnik ATJ Lučko.

Samo skladište za novčanice najčuvanije je mjesto u Hrvatskoj, a blindirani kamion praćen jakim policijskim snagama danas je izvozio novac.

HNB bankama mora dostaviti dovoljne količine kovanica i novčanica.

”Kod novčanica se radi o posudbi, mi ćemo privremeno koristiti te posuđene novčanice i onda isto tako vratiti. Znamo težinu kovanica to je 3700 tona kovanica i 350 tona novčanica”, izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

HNB će bankama novčanice dostavljati u ovakvim specijaliziranim vozilima, a kovanice u neobilježenim vozilima. Sve, naravno uz jako osiguranje.

”Posebni sigurnosni aspekti su naravno uzeti u obzir, tome se vodilo računa kod regulatora. I banke tu surađuju, a i drugi dionici, FINA i Pošta koji će distribuirati novce”, izjavio je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

U prva dva tjedna od uvođenja, koristit će se obje valute, ali će trgovci kupcima ostatak novca vraćati u eurima.

”Oni će krajem prosinca i početkom siječnja imati jako veliko opterećenje, zbog same konverzije kuna u eure. Oni e praktički uz svoj dnevni standardni posao imati dodatno opterećenje zbog konverzije”, kazala je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Konverziju bi građanima trebala olakšati i putujuća izložba Euro na kotačima, koja će obići 27 gradova, a mobilni timovi posjetit će 60 mjesta. Kako doznajemo, kampanja kreće za manje od mjesec dana, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari