UPALJEN METEOALARM

Vrijeme je opasno u cijeloj Hrvatskoj! Meteorologinja otkrila kada bi se moglo smiriti: ‘Do tada valja biti na oprezu!’

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim očekuje Hrvatsku u četvrtak, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Nakon većinom kratkog predaha u srijedu, u četvrtak i petak ponovno kišovito, osobito na Jadranu, te u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Lokalno je moguća obilna oborina, gmljavina i nevere, a probleme bi moglo stvarati i povremeno jako jugo te jugozapadni i južni vjetar.

Samo će u Slavoniji, Baranji i Srijemu kiše biti rijetko. Od vikenda sve sunčanije i manje vjetrovito, ali po nizinama unutrašnjosti uz čestu jutarnju maglu, sažeta je tjedna prognoza za HRT Kristine Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

“Vjerujem da se mnogi vesele razmjerno povoljnom vikendu, osobito nedjelji, no do tada valja biti na oprezu i pri ruci imati kišobran ili kabanicu”, poručila je.

Nakon što je jučer jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo riječko područje te su velike količine kiše izazvale bujične poplave na ulicama, a jedan čovjek poginuo, i za danas je DHMZ izdao upozorenja za cijelu Hrvatsku.

U četvrtak opet česta kiša

Četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčan uz promjenjivu naoblaku. Popodne će ponegdje pasti malo kiše, lokalno moguće izraženije. Prolazno će zapuhati do umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Južnog i jugozapadnog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj, no sredinom dana okrenut će na sjeverni vjetar te oslabjeti. Povremeno će padati kiša, češće u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Pokuplju, dok su sunčana razdoblja vjerojatnija u istočnim krajevima. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi i grmljavina.

Na izraženije pljuskove te moguće grmljavinsko nevrijeme valja računati osobito u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će četvrtak biti najkišovitiji. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, prijepodne moguće i s olujnim udarima.

I u Dalmaciji razmjerno vjetrovito uz umjereno do jako jugo i južni vjetar. S promjenjivom naoblakom ponegdje će biti kiše, lokalno i izraženijih pljuskova te neverina, u prvom dijelu dana uglavnom u sjevernim krajevima, zatim su sve vjerojatniji i drugdje.

Jaki konvektivni procesi mogući su i na krajnjem jugu Hrvatske pa osim povremene kiše lokalno može biti jakih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će umjereno, popodne i jako jugo te će more biti umjereno valovito i valovito.

U petak još česta kiša i grmljavina

U unutrašnjosti će, uz slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, mjestimične kiše biti još i u petak, a na izraženije pljuskove valja računati u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. U subotu postupno smirivanje i razvedravanje. Nedjelja djelomice sunčana, no jutro ponegdje maglovita. Temperatura zraka u porastu.

Na Jadranu se dnevne vrijednosti neće mnogo mijenjati, ali potkraj vikenda uz vedriju noć i slabiji vjetar jutro će biti svježije. U petak će naoblaka biti promjenjiva i povremeno će padati kiša, često praćena grmljavinom, a ponegdje će biti i nevera.

U subotu postupno smirivanje i slabljenje jakog juga i južnog vjetra, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari