DVA LICA VREMENA Tjedna prognoza: hoće li se ponoviti onakvo nevrijeme?

Foto: Ilustracija (nevrijeme na Krku/ L. Rock)

Predznaka nevremena je mnogo, počevši od porasta naoblake preko jačanja vjetra i vrlo promjenjivog smjera vjetra sve do pada tlaka zraka

Iako je od jakog nevremena u Hrvatskoj prošlo nekoliko dana, mnogima su sjećanja na iznimno jake pljuskove, tuču i bujične poplave još vrlo svježa, a saniranje štete još traje. Zato je normalno postaviti pitanje kolika je vjerojatnost da se takvo grmljavinsko nevrijeme ponovi ovaj tjedan, pa krenimo redom.

Tjedan u kojem se nalazimo bit će promjenjiv, gotovo pa bismo mogli reći sličniji proljeću nego ljetu, no temperature će biti – vrlo ljetne. Upravo zbog te vrućine, ali i nailaska hladne fronte, što modeli računaju u drugoj polovini tjedna, ponavljanje jakog nevremena ne može se isključiti, no nije posvuda ista vjerojatnost za to. Detaljnije ispod!

JADRAN

Vrijeme će na Jadranu, kako to često bude, imati dva različita lica. U Dalmaciji te na krajnjem jugu do kraja će tjedna prevladavati sunce i vrućina, tek povremeno uz umjerenu naoblaku i mogućnost za kraći prolazni pljusak ili neverin. Na sjevernom dijelu Jadrana druga priča.

U Istri i na Kvarneru će od sutra do subote biti vrlo nestabilno, često uz kišu i pljuskove, pri čemu je moguće jače grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom i tučom. Na cijelom će Jadranu biti vrlo vjetrovito – od sutra do petka navečer puhat će jako do olujno jugo, a onda u noći na subotu vjetar okreće na umjerenu do jaku tramontanu.

UNUTRAŠNJOST

Na kopnu će idući dani biti djelomice sunčani uz umjerenu, a povremeno i povećanu naoblaku. Lokalno će biti kiše i pljuskova, osobito u četvrtak na zapadu te u subotu u većini kopnenih predjela. Pri tome pljuskovi lokalno mogu biti jače izraženi uz tuču!

Do subote će biti vruće i vrlo vruće, a onda u subotu i nedjelju malo svježije i ugodnije. Također, od sutra do kraja tjedna bit će prilično vjetrovito, puhat će umjeren, povremeno čak i jak južni i jugozapadni vjetar.

Predznaka nevremena je mnogo, počevši od porasta naoblake preko jačanja vjetra i vrlo promjenjivog smjera vjetra sve do pada tlaka zraka što možete provjeriti ako imate barometar. Zato, uz prognoze na RTL-u, slušajte prirodu i sklonite se na vrijeme kad stiže – nevrijeme!

Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari