ZA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT Predsjednica u pismu Plenkoviću o životu blokiranih: ‘Treba olakšati život prezaduženim građanima’

U pismu je predsjednica Grabar-Kitarović iznijela zaključke okruglog stola o životu blokiranih s konkretnim prijedlozima izmjena zakona

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je premijeru Andreju Plenkoviću pismo sa zaključcima okruglog stola na temu ‘Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran’ kako bi mu predstavila konkretne prijedloge za izmjene Ovršnog zakona i Zakona o stečaju potrošača, piše Jutarnji list.

Predsjednica je u pismu istaknula šokantan podatak o stvarnom dugu građana koji iznosi 8 milijardi kuna, dok čak 32 milijarde čine kamate i troškovi povezani s ovršnim postupcima. U nekim slučajevima dio duga se odnosi i na kamate koje su nezakonito mijenjane u nekim slučajevima, ali preplaćeni iznos nije lako vratiti, jer građani moraju pokretati skupe privatne tužbe.

Okrugli stol održan je 19. lipnja u Uredu Predsjednice na poticaj Udruge Blokirani, a u zaključcima ovoga sastanka stajalo je da se kao uzrok rasta prezaduženih građana trebaju gledati bitno promijenjene ekonomske okolnosti za vrijeme dugogodišnje krize, no i da djelomičnu krivnju snosi država budući da nadležne institucije nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere.

To je dovelo do toga da gotovo milijun osoba, četvrtina stanovništva Hrvatske, trpe socijalnu isključenost i marginaliziranost. Za rješavanje ovoga problema potrebno je kreirati politiku razduživanja građana, čiji bi cilj bio namiriti vjerovnike, no isto je tako bitno zaštititi dužnike.

Neki od konkretnih prijedloga koji se tiču izmjena ovršnog zakona, kažu da sve blokade računa građana treba voditi u računalnom sustavu isključivo pred sudom kako bi se ubrzao proces i smanjili troškovi postupaka, da se treba smanjiti trošak ovršnog postupka ukidanjem sudske pristojbe i drugih troškova za male dugove; propisati da svaka stranka u ovršnom postupku snosi svoj dio troška postupka i, primjerice, propisati da se ovršena nekretnina ne može prodati u slučaju duga manjeg od 50 tisuća kuna.

Neki se od prijedloga tiču pak izmjena Zakona o stečaju potrošača, primjerice da FINA ne može obavljati poslove savjetovališta za dužnike, kada ne postoji imovina dužnika i kada je riječ o starijoj osobi odmah ići u otvaranje i zatvaranje osobnog stečaja i skratiti procedure.

U novim propisima predlaže se i donijeti zakonsko rješenje za vraćanje preplaćenih kamata oštećenim dužnicima na temelju kolektivne sudske presude u „slučaju Franak“, kao i donijeti Zakon o hipotekarnim kreditima s nižom kamatnom stopom, piše Jutarnji list.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari