IZ BOLNICE POTVRDILI SLUČAJEVE

Dva pacijenta preminula u čekaonici Hitne na Sv. Duhu: Jednog pronašla je njegova obitelj

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U oba slučaja radi se o smrti pacijenata unutar 24 sata od dolaska u hitni prijem bolnice

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh krajem veljače preminulo je dvoje pacijenata dok su čekali u čekaonici Hitnog prijema, piše zagrebinfo

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima. Zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema pacijenti su, naime, umjesto u bolnički krevet smješteni u ležeća transportna kolica.

Prvi pacijent preminuo je u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo beživotno tijelo u jutarnjim su satima navodno otkrili članovi obitelji koji su došli u posjet. Samo nekoliko dana kasnije, slično se dogodilo i s pacijentom koji je bio dopremljen iz staračkog doma.

Pacijent je dovezen radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a zatim je u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, pacijent je već preminuo.

“U oba slučaja radi se o smrti pacijenata unutar 24 sata od dolaska u hitni prijem bolnice. U oba slučaja smrt kod pacijenata prvo su uočile vanjske osobe, odnosno obitelj pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza, o čemu su obavijestili osoblje bolnice”, doznaje zagrebinfo od upućenog izvora.

Obitelj jednog od preminulih angažirala je odvjetnika, traži izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika i video zapis s nadzornih kamera u bolnici.

Bolnica potvrdila smrtne slučajeve

Ravnateljstvo bolnice Sveti Duh nije negiralo ove slučajeve.

Potvrdili su da su se oba ova slučaja dogodila, ali i da to nisu jedini slučajevi te kažu da takve situacije na Hitnom prijemu bolnice nisu rijetkost.

“Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine”, navode.

Dodaju da smrt na Središnjem hitnom prijemu nije rijetkost jer često dolaze teško oboljeli pacijenti.

“Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku”, kažu.

Liječenje provedeno prema pravilima struke

Za pacijenta preminulog 21. veljače navode da su zatražili opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite te da je utvrđeno kako je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije.

Na upit o pacijentu iz doma za umirovljenike, Uprava je potvrdila da je u bolnicu dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina te da je optušten nakon postavljenog katetera. Napomenuli su da se radilo o pacijentu starije životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan, kazali su u bolnici dodajući da je nedugo nakon 16 sati pacijent razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo.

Iz bolnice dodaju da pacijenti kojima je potreban sanitetski prijevoz isti nakon otpusta iz Središnjeg hitnog prijema čekaju u zajedničkoj čekaonici, kojoj sanitet ima najbliži i najbolji pristup.

“Pod neprestanim su nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reagira odmah i na svaki poziv”, dodaje Uprava KB-a Sveti Duh.

Tvrde da je u oba ova slučaja liječenje provedeno prema svim pravilima struke, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari