VELIKA TRAGEDIJA

Dvoje ozlijeđenih u nesreći busa kod Slavonskog broda i dalje kritično

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U prometnoj nesreći koja se jučer dogodila na autocesti kod Slavonskog Broda smrtno je stradalo 10 osoba, hitna pomoć zbrinula je 44 osobe, 15 je teško stradalih, a među njima je i jedna djevojčica.

U autobusu kosovskih registarskih oznaka bilo je 69 osoba, među kojima dva vozača, piše Index.

Hitna pomoć zbrinula je 42 ozlijeđene osobe u slavonsko-brodskoj bolnici, a dvije u novogradiškoj, potvrdio je ministar Beroš na konferenciji za novinare u slavonsko-brodskoj bolnici. Muškarac koji je u novogradišku bolnicu bio smješten s ozljedom kralježnice prevezen je na daljnje liječenje u Zagreb.

Prema dosadašnjim informacijama, dvije osobe su u jedinici intenzivnog liječenja i životno su ugrožene. Tijekom današnjeg dana trebale bi biti prevezene za Zagreb.

VIDEO DANA:

Neki od lakše ozlijeđenih bit će danas otpušteni iz bolnice.

Ravnatelj bolnice: Nije bilo pogoršanja stanja pacijenata
Noć je protekla relativno mirno, nije bilo pogoršanja stanja, rekao je za N1 ravnatelj Opće bolnice Slavonski brod Josip Samardžić. “Od 42 zaprimljena i dalje imamo dva na intenzivnoj. Jučer je obavljeno ukupno sedam operativnih zahvata. Pacijenti se i dalje nadgledaju. Dio pacijenata će tijekom prijepodneva biti otpušteni”, dodao je.

Istaknuo je da su pacijenti prošli stanje šoka. “Psihološka pomoć i dalje je prisutna”, kaže Samardžić.

Jedan od poginulih u nesreći je jedan od dvojice vozača busa kosovskih tablica, koji u trenutku slijetanja autobusa s ceste nije bio za volanom, nego na mjestu suvozača. Od njega se porukom na Facebooku oprostio sin Adhurim Sylmetajj.

“Ah, tata, bol je jako velika, tuga je jako velika. Onog dana kada sam te otpratio do autobusa, zagrlio sam te, ali premalo. Bog ti dao raj”, napisao je sin preminulog vozača iz Đakovice na jugozapadu Kosova.

Policija objavila kako je došlo do nesreće busa u Slavoniji u kojoj je 10 poginulih, uhićen vozač
Policija je jučer objavila priopćenje o stravičnoj prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda u kojoj je desetero ljudi poginulo, a 15 ih je teško ozlijeđeno.

“Policija je očevidom, uz nazočnost državnog odvjetnika, utvrdila da je do prometne nesreće došlo na način da je 52-godišnji državljanin Kosova upravljao autobusom kosovskih nacionalnih i registarskih oznaka, južnom kolničkom trakom autoceste A3 Bregana-Lipovac iz smjera zapada u smjeru istoka.

Dolaskom do 211. kilometra autoceste A3 vozač se nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je vozilom prešao na travnatu površinu, a potom je došlo do prevrtanja autobusa na bočnu stranu. Na mjestu događaja intervenirali su i pripadnici vatrogasnih postrojbi i društava radi izvlačenja tijela unesrećenih.

52-godišnji vozač autobusa je uhićen te će, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 227 Kaznenog zakona Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom i nadležnom državnom odvjetništvu”, objavila je policija.

Vozač koji je bio za volanom u trenutku nesreće policiji je rekao da je na trenutak zaspao.

Formiran infocentar za obitelji
Svima uključenima u ovaj tragični događaj bit će pružena psihološka pomoć, rekao je Beroš za Dnevnik HTV-a te je ponovio da je u bolnici formiran infocentar (broj 035 201 111) na kojem se objedinjuju informacije svih relevantnih službi za obitelji stradalih i ozlijeđenih.

Hrvatski i kosovski premijer u Slavonskom Brodu
Sinoć su premijer Plenković i kosovski premijer Kurti obišli ozlijeđene u slavonsko-brodskoj Općoj bolnici.

Nakon toga su se uputili prema pansionu Antonio, gdje je smješteno četrnaestero neozlijeđenih iz nesreće. Kako doznaje lokalni portal SBOnline, oni će i danas boraviti u Slavonskom Brodu.

“Mi gore smo dobro prošli, ali oni koji su bili dolje… To je bio pravi masakr”
Gutajući knedle i jedva susprežući suze svoj je doživljaj i opis nesreće dao mladić koji je putovao sam.

“Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dolje… To je bio pravi masakr. Gotovo svi putnici u 6 ujutro su u autobusu spavali. Još uvijek mi nije jasno kako se dogodila tragedija tolikih razmjera. Prvo čega se sjećam nakon prevrtanja, kada sam se probudio, jest misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. No bilo je. Pomagali smo izvlačiti beživotna tijela. Uspio sam se javiti svojoj obitelji, svi su bili presretni”, za SBplus rekao je Fidan Hajdari iz Kosova koji radi i živi u Njemačkoj, smogavši snage da u svojoj boli zahvali brodskoj policiji i zdravstvenim djelatnicima koji su učinili sve kako bi im pomogli.

Svi opisuju užasne prizore
U prevoditeljskim su se ulogama našla dva kosovska državljanina sa zagrebačkom adresom koja su dojurila pomoći unesrećenima, barem podrškom, razgovorom i spajanjem s obiteljima u Njemačkoj i Kosovu.

“Došao sam pomoći ljudima iz svoje zemlje. Čim sam čuo što se dogodilo, odmah sam stigao. Razgovarao sam s ljudima koji su bili u autobusu. Svi opisuju te užasne prizore. Najviše je stradao donji dio autobusa. Za dvojicu putnika obitelji još ne znaju u kojoj su skupini, onih ozlijeđenih ili preminulih, jer ovdje ih nema. Strašna je ta neizvjesnost koja traje satima. S ovima koji su u pansionu su stalno timovi medicinske pomoći. Tu i tamo se netko žali na bolove u kičmi ili nogama, ali svi su najviše pod velikim šokom”, rekao je Enes Mehmeti iz Zagreba, koji je i sam šokiran svjedočanstvima.

“Ono što smo proživjeli je užas, slike će mi zauvijek ostati u glavi”
Stariji su uglavnom zbunjeni i izgubljeni. Teško bi se snašli bez mladih, koji su vični komunikaciji preko društvenih mreža.

“Putovala sam sama, ali sada za ove ljude osjećam kao da smo jedna velika obitelj. Ne znam što bih bez ove omladine, pomogli su mi s internetskom vezom kako bih se mogla javiti svojima. Ono što smo proživjeli je užas. Slike će mi zauvijek ostati u glavi. Samo ne želim da se ova nesreća zataška lažima, nadam se da će se svi potruditi da se dozna njezin pravi uzrok”, rekla je Gashi Gevahiri za SBplus, starija gospođa koja je od šoka još uvijek na sebi imala posve krvavu majicu kao podsjetnik na užase koje je jučer doživjela, a koje nikad neće zaboraviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari