PROPALO LJETOVANJE

Egzodus turista iz Hrvatske: Poslodavci im prijete otkazom ili neplaćanjem karantene!

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Puno je otkazivanja rezervacija iz Austrije, ali i onih austrijskih državljana koji su izuzetno ljuti na poteze svojih vlasti

Čuvši kako Austrija uvodi restrikcije za povratnike iz Hrvatske tako su se i pojedini Nijemci, u strahu od gužvi i čekanja na granici, proteklog vikenda pridružili tisućama austrijskih državljana. Jučer od ponoći je za austrijske povratnike iz Hrvatske stupilo na snagu pravilo o obaveznom predočenju negativnog PCR testa koji ne smije biti stariji od 72 sata. Ukoliko ga nemaju moraju se testirati u roku od 48 sati i otići u karantenu dok rezultati ne budu dostupni.

Koliko državljana Austrije još uvijek provodi godišnji odmor u Hrvatskoj njihove vlasti ne mogu procijeniti, ali su odlučne u provođenju aktualnih mjera, pa čak sklone i poduzimanju dodatnih provjera pri ulasku u zemlju, ipak svjesni činjenice kako “ne mogu na granicu staviti poligraf”. U pojedinim slučajevima mogu zatražiti i precizne podatke o ovdašnjem gradu ili hotelu u kojemu su se odmarali austrijski putnici.

”Austrijanci na granici rade besplatne testove. Svi austrijski državljani koji žele doći u Hrvatsku mogu to mirno činiti ukoliko smatraju da putuju u sigurnu destinaciju, jer će im pri povratku Austrija napraviti test. Isto vrijedi i u Bergamu u Italiji, gdje je također organizirana tampon zona. Rade se besplatni testovi čiji su rezultati poznati za 15 minuta”, kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK za Slobodnu Dalmaciju.

Ističe kako u slučaju austrijskih državljana, ali i drugih EU zemalja poput Njemačke, koji žele putovati na odmor u Hrvatsku, trenutno postoji puno veći problem od straha od aktualnih restrikcija pri povratku u matičnu zemlju.

”Jako puno poslodavaca prijeti svojim zaposlenicima ukoliko putuju u države koje su proglašene crvenim zonama. Kažu im kako ih neće primiti natrag na posao ili im neće platiti vrijeme provedeno u dvotjednoj karanteni. Isto tako im zdravstvena osiguranja ne pokrivaju eventualne troškove, ne samo za koronu nego navodno bilo što što im se dogodi u zemlji koja je u crvenoj zoni”, govori Nimac Kalcina navodeći i kako je, prema njoj dostupnim informacijama, proteklog vikenda puno Austrijanaca bježalo kući s odmora u Hrvatskoj naprosto zato što nisu raspolagali svim potrebnim informacijama, a ujedno su strahovali i od novih odluka svojih vlasti.

”U Austriji im navodno im ne priznaju testove koji su napravljeni u Hrvatskoj. Ali sada nema razloga ni da ih rade ovdje kad će ih napraviti pri ulasku u svoju zemlju. Austrijanci su su se, čujem, jako brzo i dobro organizirali”, kaže predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Potvrđuje da sada ima i puno otkazivanja rezervacija iz Austrije, ali i onih austrijskih državljana koji su izuzetno ljuti na poteze svojih vlasti. U mailovima ovdašnjim iznajmljivačima pišu kako je njihova vlada diktatorska jer sada, primjerice, ne mogu doći u Istru u kojoj ljetuju posljednjih 26 godina i osjećaju se u njoj sigurno, a uz to navode kako njihova zemlja bilježi veći broj zaraženih.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari