EKO-KATASTROFA IZA UČKE: Voda zagađena zbog divljeg odlagališta, nadležni ništa ne poduzimaju

Foto: Ilustracija (Facebook)

Hrvatske vode već nekoliko mjeseci kasne sa sanacijom u koju je utrošeno navodno 18 milijuna kuna

Ekološka katastrofa koja je pogodila zaštićeno područje rijeke Pazinčice zbog urušavanja odlagališta kamenog otpada Lakota nije, čini se, nimalo zabrinula odgovorne.

Sve što je dosad učinjeno pokrenuli su – sami građani. U jamu su se danas spustili speleolozi. Pratila ih je ekipa RTL-a, a cilj je bio otkriti stupanj onečišćenja vode.

Speleolozi Hrvatskog speleološkog saveza ulaze u Pazinsku jamu kako bi prikupili uzorke vode i mulja nakon poplave rijeke Pazinčice početkom veljače. Prizori unutar jame koju je opjevao slavni Jules Verne u romanu Mathias Sandorf ostavljaju bez daha. No za razliku od njegovih vremena danas uglavnom zbog razine zagađenosti.

Kroz krški teren vode ponornice se spajaju a dio njih izvire u izvorima pitke vode iz kojih se snabdijeva istočna i južna Istra. Do danas nije poznato jesu li započete analize vode koju pije veliki dio lokalnog stanovništva.

“Ima jako puno sedimenta, voda je jako mutna no ono što je problem je da s područja Lakote dolazi jako puno otpada, najčešće smo vidjeli plastiku, staklo, gumu, a isto tako i dosta bijelog i sivog mulja koji je vjerojatno produkt miješanja kamene prašine s odlagališta u vodu pazinskog potoka”, rekao je Dr.sc. Nenad Buzjak s geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Hrvatske vode već nekoliko mjeseci kasne sa sanacijom u koju je utrošeno navodno 18 milijuna kuna.

“S prirodne strane devastirana je fauna što se tiče spiljskih žaba i puževa, oni su definitivno s ovim muljem prekriveni ili pak smećem ili većim otpadom”, rekla je Lana Penzić iz Hrvatskog speleološkog saveza.

Umjesto nadležnih, volonteri građanske inicijative Naš potok organizirali su akciju čišćenja.

Gradska vijećnica Suzana Jašić podnijela je prošlog tjedna kaznenu prijavu.

“Nepoznati počinitelj stoga što nije na meni da tvrdim tko je odgovoran nego državno odvjetništvo”, rekla je nezavisna gradska viječnica Grada Pazina Suzana Jašić.

Speleolozi ne mogu potvrditi u kojem će roku analize biti dovršene jer ih plaćaju iz vlastitih sredstava pa se logično zapitati ne bi li Grad Pazin i Istarska županija mogli pripomoći barem u tom dijelu.
Ivan Dobran

Foto: Ilustracija (Speleo adventure Pazinska jama – Pazin cave)

Više u VIDEOPRILOGU!